Gotland blir bättre på att förebygga självmord

Efter förra årets sämre resultat, gör Gotland i år framsteg när det gäller det självmordsförebyggande arbetet. Det visar Suicide Zeros kommunbarometer. "Det här är en mer rättvis bild", säger Sara Bergman, folkhälsostrateg på Region Gotland.

Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, är positiv till Gotlands utveckling av det självmordsförebyggande arbetet.

Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, är positiv till Gotlands utveckling av det självmordsförebyggande arbetet.

Foto: Pressbild

Gotland2024-02-11 19:00

Suice Zeros kommunbarometer baseras på en enkät som skickats ut till landets alla kommuner. I enkäten ingår frågor kring hur arbetet med suicidprevention är organiserat, förebyggande insatser, samverkan med vården och utbildningsinsatser. Svarar gör den högsta ansvariga tjänstepersonen för frågorna.

Svaren ger sedan poäng. 0–10 poäng innebär att man inte anses  ha tillfredsställande arbete att förebygga suicidförsök och suicid. 10–20 innebär att rutiner och insatser behöver utvecklas. 21–29 innebär att kommunen bedöms ha goda insatser inom området.

Förra året fick Gotland 8 poäng, men i år kom man upp i 21 poäng och får därmed grönt ljus. Sara Bergman, folkhälsostrateg och samordnare för det suicidpreventiva arbetet på Gotland, menar att förra årets resultat är något missvisande.

– Det var den första barometern vi svarade på, och jag tror att vi likt ett antal andra kommuner missförstod enkäten. Vi gav många "vet ej"-svar och förklarade mer vad vi gör i "fri text"-svaren. Men de svaren kommer inte med i resultatet. Vi tog till oss det och har svarat tydligare på frågorna, och jag tycker årets resultat ger en mer rättvis bild över arbetet som faktiskt görs, säger Sara Bergman.

undefined
Sara Bergman, folkhälsostrateg på Region Gotland och samordnare för det suicidpreventiva arbetet på Gotland.

Hon berättar att regionen 2015 tog fram sitt första program, som specifikt var riktat för att stärka det självmordsförebyggande arbetet. I dag finns en handlingsplan för suicidprevention.

– Den antogs av fullmäktige 2020 och gäller till 2025. Det har satsats en hel del på att utbilda personal inom äldreomsorg, socialtjänst och skola. Vi jobbar mycket med förebyggande insatser, som exempelvis att förebygga ofrivillig ensamhet. Vi jobbar ihärdigt med de här frågorna och det går absolut framåt, säger Sara Bergman.

I februari 2023 införde regionen efterlevandelotsar, något som Sara Bergman beskriver som ett tydligt exempel på det arbete Region Gotland gör inom området.

– När vi startade det var vi bland de första i Sverige att få igång det. Det är ett tydligt exempel på vad vi gör och förhoppningen är att alla olika utvecklingsarbeten som vi har, långsiktigt ger positiva utfall, säger Sara Bergman.

undefined
Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, är positiv till Gotlands utveckling av det självmordsförebyggande arbetet.

Rickard Bracken är Suicide Zeros generalsekreterare. Han är positiv till Region Gotlands utveckling av det självmordsförebyggande arbetet.

– Det är ett tecken på att man kommit i kapp på det här området. Att Gotland har fått höga betyg nu är för att man helt enkelt göra många olika insatser inom området, säger Rickard Bracken.

Även fast utvecklingen är positiv, menar han dock att det fortsatt finns jobb att göra.

– Exempelvis skulle man behöva se till att de här rutinerna man tagit fram, är kända för all personal inom äldreomsorg, socialtjänst och skola. Så verkar inte riktigt vara fallet i dagsläget, säger Rickard Bracken.

Han tycker också att Region Gotland borde införa arbetet med suicidprevention i sin budget.

– Man borde tänka på att integrera det här i arbetet så att man kan jobba långsiktigt, för annars är det ingen idé. Det är ingen idé att jobba med något sådant här i bara tre år eller så. Man måste jobba med det återkommande, säger Rickard Bracken.

Sara Bergman anser dock inte att det förebyggande arbetet nödvändigtvis måste finnas med i budgeten.

– I den regionala utvecklingsstrategin och i regionfullmäktiges prioriteringar, finns det hälsofrämjande och förebyggande arbetet tydligt med. Vi har en styrmodell som sätter vikt på de här frågorna och jag tycker att det syns. Det finns ett engagemang hos förvaltningarna att höja kompetensen och ge medarbetare en möjlighet att delta på utbildningar om psykisk hälsa. Det här är ett utvecklingsarbete som ständigt måste drivas, säger Sara Bergman.

undefined
"Att Gotland har fått höga betyg nu är för att man helt enkelt göra många olika saker inom området", säger Rickard Bracken.

När man mäter medeltalet över antalet självmord på Gotland, så görs det över en tioårsperiod. Detta då Gotlands befolkning inte är så stor. Sara Bergman menar att insatserna ser ut att börja ge resultat.

– Tittar man på medeltalet över antalet självmord på ön, så har antalet självmord tidigare varit elva per år. Så har det varit länge. Men nu när jag sammanställt statistiken till och med 2023, och tittar på de senaste tio åren, så är medeltalet nio per år. Jag tror att vi kan börja prata i termer om att vi ser en liten förbättring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!