Färre men bättre lekplatser med större budget

I en ny rapport pekas Gotland ut som en av de kommuner där flest offentliga lekplatser försvunnit under 2000-talet. Men de siffrorna tillbakavisas av stadsträdgårdsmästaren. ”Den siffran är helt felaktig”, säger hon.

Regionen vill hellre satsa på färre och större lekplatser än många små. I maj 2021 invigdes Honnörsparken på A7, öns största park för lek och graffiti.

Regionen vill hellre satsa på färre och större lekplatser än många små. I maj 2021 invigdes Honnörsparken på A7, öns största park för lek och graffiti.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-05-16 12:08

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, släppte nyligen rapporten ”Lekplatsers kvalitet och kvantitet över tid”, där man tittat närmare på offentliga lekplatser i kommunal regi. Enligt den har lekplatserna blivit betydligt färre i hela landet under 2000-talet. Gotland pekas ut som en av de kommuner där störst andel har försvunnit. Från 200 lekplatser år 2005 till 34 år 2022, vilket skulle innebära en minskning med drygt 80 procent. Men de siffrorna känner Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare med ansvar för lekplatserna, inte igen.

– Några 200 lekplatser har det inte funnits, den siffran är helt felaktig.

undefined
Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare.

Utvecklingen går dock mot färre, men större, lekplatser på Gotland.

– På 70- och 80-talen byggde man en liten lekplats i varje bostadsområde. Vi kan inte ha en massa små lekplatser som står och blir dåliga för att vi inte kan underhålla dem. Vi försöker hitta klokskap när driftsbudgeterna minskar, säger Pernilla Johansson.

För några år sedan tog regionen fram nya riktlinjer för lekplatser. I samband med detta gjordes en genomgång av regionens samtliga offentliga lekplatser. Den visade att många var i dåligt skick och en handlingsplan kopplad till de nya riktlinjerna togs fram.

– Innan hade vi 500 000 om året till 33 lekplatser. Det är fem miljoner på tio år och det räcker inte långt. Nu har vi arbetat fram en tioårig handlingsplan som är kopplad till våra riktlinjer för lekplatser och utegym där vi presenterar ett behov av 34 miljoner på tio år. Det är en otroligt positiv utveckling och vi har renoverat flera stora och små lekplatser de senaste två åren än på flera år, säger Pernilla Johansson.

Det finns flera skäl till att regionen heller satsar på färre men större lekplatser.

– Vi har tagit bort lekplatser som ligger nära varandra, vi vill hellre ha en större geografisk spridning och kunna erbjuda större lekvärde än vad vi kan göra på de små lekplatserna, säger Pernilla Johansson och påpekar att det också tillkommer nya lekplatser när nya bostadsområden byggs.

Regelverket för lekplatser har också blivit hårdare.

– Det mycket högre krav i dag för att bygga lekplatser. Man har också lekplatser hemma som aldrig förr, man kan köpa studsmattor, gungställningar och annan lekutrustning. Vi vill kunna erbjuda lekplatser med lekredskap som man inte kan köpa och ha hemma, säger Pernilla Johansson.

undefined
I Tallundens lekpark pågår just nu en ombyggnad som beräknas vara klar i början av juli.

I förra veckan inleddes arbetet med lekplatsen i Tallunden, som ska tillgänglighetsanpassas och få ny lekutrustning. Pernilla Johansson dementerar dock tidigare uppgifter om att tåget från Tallunden kan tuffa vidare på annat håll.

– Tåget är helt slut, det går inte att använda. Vi ska använda det som reservdelar till tåget i Fårösund.

Två miljoner kronor beräknas ombyggnaden kosta och den 3 juli planeras lekplatsen öppna igen. 

Fler lekplatser är på gång, som Sparken på A7-området, mittemot Riksantikvarieämbetet.

– Det är en liten lekplats som vi håller på och gör om. Det ska bli en balanslek, säger Pernilla Johansson.

Näst på tur står lekplatsen söder om Malmrosrondellen. För flera andra planeras för ombyggnad. En av dem är Hotellparken i Slite. Där skulle arbetet redan ha varit igång, men marken visade sig vara förorenad.

– Vi har haft en brukardialog med skolbarnen i Slite och har fått önskemål om rymdtema. Vi försöker ta fram temaparker som ska vara ett besöksmål, säger Pernilla Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!