Årets åtta första månader visar ett plus på 46 miljoner för Rederi AB Gotland, Gotlandsbolaget. Det är betydligt sämre än för samma period förra året då motsvarande siffra var 219 miljoner kronor.
Ökade bränslekostnader pekas ut som den främsta orsaken till det försämrade resultatet. Vilket i allra högsta grad berör dotterbolaget Destination Gotland. Sedan tidigare har DG flaggat för höjda biljettpriset.
Hansa Destinations linje mellan Nynäshamn, Visby och Rostock, som firade ett år den 30 augusti, har också varit en belastning för moderbolaget.
– Vi har förväntat oss att det ska belasta resultatet att bygga upp en ny linje. Det är en ny infrastruktur, en ny väg från Mälardalen till Tyskland och en investering i en ny färjelinje är inget man förväntar sig ska ge ett överskott från dag ett, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget.
– Men överflyttningen har gått långsammare än vad vi velat.
Att det går trögt påverkar också stödet från Trafikverket, genom den så kallade ekobonusen där nya sjötransportupplägg ska avlasta vägarna och minska utsläppen.
– Stödet är direkt kopplat till beläggningen och i och med att vi har haft en lägre beläggning än vad vi hoppats på har vi fått väsentligt lägre stöd än det Trafikverket beviljade, säger Håkan Johansson, som ändå anar en ljusning.
– De senaste veckorna har vi sett en positiv trend för hösten.
Samtidigt har passagerartrafiken på Tysklandslinjen, som egentligen bara är en bieffekt, gått desto bättre.
– När det gäller passagerarsidan har det överträffat våra förväntningar, säger Håkan Johansson.
Han menar att de hade kunnat sälja betydligt fler passagerarbiljetter om fartyget haft fler hytter.
– En anledning till att vi vågat göra den här satsningen är att vi har kunnat använda ett fartyg vi redan har, men det är ett fartyg anpassat för tre timmars överresa och det finns ett begränsat antal hytter eller dagkupéer. Vi hade kunnat sälja slut på många fler hytter.
Hur länge kan ni fortsätta med Tysklandslinjen?
– Det är för tidigt att säga, just nu fokuserar vi allt på överflyttningen, säger Håkan Johansson.
Det är också stora pengar på väg in i rederiet. I januari säljs fartyget M/S Valentine, som varit uthyrt och trafikerat Cooksundet i Nya Zeeland. Prislappen på 5,2 miljoner amerikanska dollar, motsvarar närmare 59 miljoner kronor.
Gotlandsbolaget planerar att sälja ytterligare fyra fartyg; M/T Gotland Carolina, M/T Gotland Aliya, M/T Gotland Sofia och M/T Gotland Marieann. Totalt väntas fartygsförsäljningarna ge runt 900 miljoner kronor.
– Om de försäljningarna går vidare som planerat så kommer det innebära resultatförbättringar, säger Håkan Johansson och förklarar försäljningarna:
– Det är en kombination av att fartygen dels har nått en ansenlig ålder och att vi sett en uppgång i priserna på tankersidan, så det är bra tajming att sälja nu i höst.
Men det finns flera skäl att Gotlandsbolaget säljer tankfartyg.
– Det är framför allt en strategisk satsning, att fokusera mer på vår kärnverksamhet, som Gotlandstrafiken och Hansalinjen, utveckla den typen av verksamhet och även göra andra affärer i det segmentet. Men också att satsa mer på besöksnäringen på Gotland, säger Håkan Johansson och nämner Gotlandsresors köp av gamla djurparken i Alskog och Gustavsvik.
– Vi säljer en del och köper en del, men satsar mer på att utveckla vår kärnverksamhet.