Gotlandsbolaget om statliga färjor: "Försämringar"

Rederi AB Gotland tycker inte att Trafikverkets förslag om statligt ägda färjor till Gotland är en bra idé. Risken finns att kommunikationerna blir sämre vilket i sin tur får stora konsekvenser för det gotländska samhället.

Rederi AB Gotland har flera invändningar mot Trafikverkets rapport om framtidens färjetrafik. Företaget menar bland annat att det finns risk för en försämrad samhällsutveckling.

Rederi AB Gotland har flera invändningar mot Trafikverkets rapport om framtidens färjetrafik. Företaget menar bland annat att det finns risk för en försämrad samhällsutveckling.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2022-01-10 06:03

Trafikverket har utrett hur trafiken till och från Gotland ska skötas från år 2033. De föreslår att färjorna i framtiden ska ägas av staten och driften ska upphandlas och skötas av ett företag. Nuvarande system innebär att ett privat rederi både äger färjorna och driver trafiken. Trafikverkets rapport har varit ute på remiss till ett antal myndigheter, företag och organisationer och GA är först med att ta del av Rederi AB Gotlands svar till regeringen.

Bolaget inleder sitt svar med att de är positiva till att Trafikverket vill minska miljöpåverkan och att de vill få in fler anbud. Men Gotlandsbolaget är också kritiska till flera delar av rapporten.

– Vi tycker att man gör ett motsatsförhållande mellan att ha en positiv samhällsutveckling och att nå klimatmålen, det håller vi inte med om. Vi anser att det är fullt möjligt att ställa om trafiken och använda ny teknik och andra bränslen för att inte flytta Gotland längre bort från det svenska fastlandet, säger Håkan Johansson, vd på Rederi AB Gotland. 

undefined
Destination Gotlands två nyaste färjor drivs med LNG-gas. I framtiden tror Gotlandsbolaget på fartyg drivna av vätgas, en helt fossilfri drift.

Rederiet anser också att fokuset på att minska statens kostnader är för stort och att det saknas ett gotländskt perspektiv på trafiken.

– Man öppnar upp för kraftiga försämringar: förlängda överfartstider, att utreda enhamnsalternativet och så vidare. Och det är klart att försämrar man kommunikationerna till Gotland så är risken stor att det bli en negativ utveckling för det gotländska samhället, säger Håkan Johansson.

Gotlandsbolaget har också invändningar mot Trafikverkets sätt att räkna på statens kostnader för att köpa de fartyg som krävs för att klara trafiken. Dessutom ser de brister i verkets analyser om framtida bränslekostnader och att de underskattar teknikutvecklingen för en mer klimatsmart sjöfart.

– Vi har lanserat ett koncept som är en nyutvecklad turbinlösning där man kombinerar gasturbiner med ångturbiner. Med det man driva färjorna på vätgas vilket ger en helt fossilfri drift. Vi tror att ett sådant fartyg kan vara i drift 2030, säger Håkan Johansson.

undefined
Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland, tror att det går att nå klimatmålen utan att försämra kommunikationerna mellan Gotland och fastlandet.

Även organisationen Svensk sjöfart har svarat på remissen om Gotlandstrafiken. De menar att konkurrens är det bästa sättet att hushålla med statens resurser och eftersom Trafikverkets uppdrag har varit att ta fram förslag på hur staten kan bedriva trafiken så finns en risk att trafiken i framtiden inte blir samhällsekonomiskt effektiv. De skriver också att de finns brister i beräkningarna av statens kostnader och att Trafikverket underskattar risken med inköp och skötsel av fartyg.

Energimyndigheten tar inte ställning till frågan om ägandet. De efterlyser i sitt svar en analys av hur tillgängligheten till Gotland påverkas om färjorna körs med lägre hastighet och/eller färre turer. 

Upphandlingsmyndigheten är positiv till att staten ska äga fartygen. Det skulle göra att Gotlandsbolagets "försprång på marknaden" skulle minska och ge fler företag på marknaden möjlighet att lämna anbud på driften. Konkurrensverket går också på Trafikverkets linje men bara om "nuvarande krav på turtäthet, färdhastighet och kapacitet bibehålls".

undefined
Enligt Naturvårdsverket står Gotlandstrafiken för en stor andel av klimatutsläppen från inrikes sjöfart.

Även Naturvårdsverket ställer sig bakom statsägda färjor. De menar att Trafikverkets förslag ger möjlighet till låg kostnad för anskaffning av fartyg och ger staten rådighet över fartygen så att de kan minska sina utsläpp av växthusgaser.

Framtidens färjetrafik

Trafikverket har utrett fyra affärsmodeller: fortsätta som i dag, statligt ägda eller hyrda färjor, samt hela Gotlandstrafiken i statlig regi. 

Kostnaden har varit en viktig faktor.

Trafikverket förordar den modell där staten äger färjorna och driften upphandlas. Det skulle enligt verket bli 300 miljoner kronor billigare än dagens upplägg.

Rapporten från Trafikverket har varit på remiss till cirka 60 instanser och sista svarsdag till infrastrukturdepartementet är måndag 10 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!