Gotlandsbuss återtar trafiken: "Vi är jätteglada"

Gotlandsbuss väcks till liv på nytt efter att bolaget tillsammans med Buss i Väst kammade hem upphandlingen om öns busstrafik från 2023 och tio år framåt. "Visst är det en revansch", säger vd Göran Hult.

Göran Hult, vd för Gotlandsbuss, kan nu glädja sig åt att bolaget återtar kollektivtrafiken på ön med start i juni 2023. Då görs det som underentreprenör till Buss i Väst AB.

Göran Hult, vd för Gotlandsbuss, kan nu glädja sig åt att bolaget återtar kollektivtrafiken på ön med start i juni 2023. Då görs det som underentreprenör till Buss i Väst AB.

Foto: Privat/Dennis Pettersson

Gotland2021-11-25 20:31

Under onsdagen kom beskedet från Region Gotland. Gotlandsbuss återtar all kollektiv- och skoltrafik på ön från den 18 juni 2023 och tio år framåt, och snuvar därmed både Bergkvarabuss och tre andra anbudsgivare på det tunga avtalet, som är värt närmare en miljard kronor.

Anbudet lämnades in genom bolaget Buss i Väst, Bivab. Gotlandsbuss, som varit vilande sedan man förlorade trafiken till Bergkvarabuss i början av förra året, kommer att vara underentreprenör till Bivab, och ska köra och bemanna bussarna.

– Visst är det en revansch att komma tillbaka. Vi är jätteglada och tycker det känns jätteroligt att vi har kunnat lämna ett bra anbud, säger Gotlandsbuss vd Göran Hult.

Buss i Väst, som i dagsläget bedriver kollektivtrafik i bland annat Göteborg, Jönköping, Kalmar, Örebro, Halland och Östergötland, har en gammal historia ihop med Gotlandsbuss.

– Det var 2007 när vi skulle bilda Gotlandsbuss som vi behövde hjälp och stöd med att bilda vårt samverkansbolag. Då kontaktade vi Buss i Väst som hjälpte oss att få ordning i hur vi skulle strukturera oss, säger Göran Hult.

Inför denna upphandling tog Gotlandsbuss återigen hjälp av Buss i Väst.

– Vi kollade om de var intresserade av att etablera ett samarbete igen, och de var jätteintresserade. Sen har vi arbetat fram anbudet där de fått stöd med våra erfarenheter av Gotland, säger Göran Hult.

Nu återstår ett digert arbete med att förbereda återtagandet av trafiken som börjar om 1,5 år. Ett 70-tal nya bussar ska köpas in. Enligt avtalet ska alla bussar drivas av fossilfritt bränsle och 70 procent av dem med biogas.

Den personal som i dag jobbar hos Bergkvarabuss kommer vara välkommen att fortsätta jobba hos Gotlandsbuss.

Det var bland annat kravet att minst 70 procent av fordonen skulle drivas med biogas med en avtalsperiod på bara tre år som gjorde att Gotlandsbuss inte deltog i upphandlingen av kollektivtrafiken förra gången.

Gotlandsbuss begärde senare att avtalet mellan regionen och Bergkvarabuss skulle ogiltigförklaras, eftersom bolaget ansåg att Bergkvarabuss frångått avtalets ramar i sitt trafikupplägg. Förvaltningsrätten gav dock tummen ner till detta, eftersom avvikelserna rätten inte ansåg avvikelserna vara tillräckligt stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!