Gotländsk glädje: Miljoner ska sparas in på hyrpersonal

Ett avgörande i kammarrätten i Göteborg har spridit glädjande ringar på vattnet hela vägen till Gotland. Filip Reinhag (S) hoppas nu på ordning och reda på marknaden för hyrpersonal och tror att ”åtskilliga miljoner” kan sparas in.

Filip Reinhag är glad att upphandlingen rotts i hamn.

Filip Reinhag är glad att upphandlingen rotts i hamn.

Foto: Henrik Radhe/David Skoog

Gotland2023-12-01 06:15

De senaste åren har kostnaden för hyrpersonal inom den gotländska vården stuckit iväg rejält. Från januari till september i år kostade hyrpersonalen 153,7 miljoner kronor, en ökning med 29 procent från året innan och en starkt bidragande faktor till att sjukvården väntas spräcka budgeten i år. 

– Sverige och Gotland skulle ha behövt göra väldigt mycket tidigare för att den här utvecklingen skulle ha brutits. Vi står nu i en ganska knepig situation där vi har en så pass hög andel hyrpersonal att det är svårt att bryta beroendet av dem, sa Filip Reinhag i oktober. 

Nu har det som han har gått och väntat på hänt: Den regiongemensamma upphandlingen av hyrpersonal har fått grönt ljus från kammarrätten i Göteborg. Det innebär gemensamma spelregler för regionerna över hela landet och att vissa upphandlade företag med specifika prislistor ska användas. 

– Det kommer bidra med ordning och reda på en marknad som har präglats av ganska stort mått av kaos under många år. Gotland kommer spara åtskilliga miljoner om man räknar på nuvarande volym, säger Filip Reinhag.

undefined
Region Gotlands kostnad för inhyrd personal har ökat kraftigt under 2023.

Regionernas förhoppning är att det nya avtalet ska träda i kraft den 1 januari 2024. 

Filip Reinhag hoppas att det nya avtalet med tiden även ska leda till en minskad andel hyrpersonal. I den utvecklingen är Gotland beroende av de stora regionerna, säger han. En glädjande utveckling i det avseendet är att Stockholm har minskat sina kostnader för hyrpersonal med över 30 procent under 2023. 

– Det är glädjande. Sen behöver vi fortsätta jobba för att de i hyrbranschen kommer tillbaka och vill bli fast anställda hos regionen i stället. Det kommer inte upphandlingen svara på. Vi måste stärka attraktiviteten och villkoren.

En del av det är enligt Filip Reinhag lönen. Inför nästa år får sjukvården pengar för att täcka löneökningarna enligt avtalet. De pengarna löser däremot inte dilemmat med löneglidningen som har krympt löneskillnaderna mellan nyexaminerade och dem som jobbat länge. Men där har regionen några åtgärder på gång. 

– Vi har tagit fram en kompetensutvecklingsmodell för sjuksköterskor, som ska tydliggöra vad vi till exempel förväntar oss av nyexade respektive seniora, och vad de kan förvänta sig av arbetsgivaren. I nästa steg kopplas det till lönestrukturen och tydliggör vilka karriärmöjligheter man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!