Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på onsdagen fanns en ekonomisk månadsrapport med som en av punkterna på dagordningen. Rapporten visar att nämnden hittills i år gått back med 139 miljoner kronor jämfört med budget.
– Det är en allvarlig ekonomisk situation och den delar vi med övriga landets regioner. Vi har drabbats stenhårt av inflationen och den ekonomiska situationen, säger Filip Reinhag (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
En stor del av minusresultatet beror på kostnaden för hyrpersonal som har stigit från 119,1 miljoner under perioden januari till september år 2022, till 153,7 miljoner kronor i år, en ökning med 29 procent.
– Sverige och Gotland skulle ha behövt göra väldigt mycket tidigare för att den här utvecklingen skulle ha brutits. Vi står nu i en ganska knepig situation där vi har en så pass hög andel hyrpersonal att det är svårt att bryta beroendet av dem, säger Filip Reinhag. Han fortsätter:
– Det handlar om att fortsätta stärka attraktiviteten och verka för det. Vi har redan höjt nattersättningen, tredubblat friskvårdsbidraget och infört en resurspool för mer flexibla arbetsförhållanden.
Men kostnaderna för hyrpersonal kan börja sjunka redan nästa år. Då kan nämligen den nationella upphandling av bemanningstjänster inom vården som SKR, Sveriges kommuner och regioner, vill göra vara underskriven. Upphandlingen har överklagats till förvaltningsrätten två gånger och båda gångerna har SKR fått rätt på samtliga punkter. Men även dessa domar har överklagats och ärendet bereds nu i nästa instans.
– Det har legat hos kammarrätten sedan i somras, så det borde vara i antågande. Och vi har väldigt stor tro på att vi kommer att få rätt även i kammarrätten, säger Stefan Petersson, projektledare för upphandlingen, som görs av Västra Götalandsregionen.
Upphandlingen kommer att skapa ordning och reda, menar Stefan Petersson, bland annat för att ersättningarna till bemanningsföretagen bygger på de olika regionernas förutsättningar och tar hänsyn till infrastrukturen. Lägst ersättning blir det till storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Ju längre bort du kommer desto besvärligare blir det och då kommer vi också att betala en högre ersättning. Till exempel när det gäller Gotland tar vi hänsyn till att det är lite svårare att ta sig dit och att man kanske behöver ett boende, säger Stefan Petersson. Han fortsätter:
– Köper man samma timmar som man har gjort innan så kommer det att bli billigare för Region Gotland.
Stefan Petersson berättar också att de upphandlade företagen också ska garantera att den inhyrda personalen är legitimerad, att de har arbetat i minst två år och att de inte har några domar eller andra oegentligheter registrerade på sig. När domen från kammarrätten väl kommer är även den möjlig att överklaga, då till Högsta förvaltningsdomstolen. Den långa rättsprocessen är något som SKR har räknat med när det gäller den nationella upphandlingen, men Stefan Petersson tror att det ska gå bra.
– Jag är hundra på att vi har ett avtal på plats första januari, säger han.
Det beskedet är så klart positivt, tycker Filip Reinhag.
– Det är väldigt glädjande. Det gör att vi har gemensamma spelregler att utgå från och att bemanningsföretagen inte kan spela ut regionerna mot varandra eller trissa priserna.