Sommarlov och semestertider kostar pengar när barnfamiljer vill unna sig lite roligt. Men stigande inflation och högre boräntor riskerar den här sommaren att tära hårt på hushållens ekonomi.
– Det är tufft nu, och vi har sett att inflationen har fortsatt upp ytterligare, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna som står för rapporten som släpps idag.
Den är ingen rolig läsning. Jämfört med förra året har barnfamiljer i villa tappat mellan 3 000 och 6 200 kronor i månaden att handla för eller spara.
Mest faller konsumtions- och sparutrymmet på Gotland. Öns barnfamiljer i småhus har på bara ett år förlorat 6 161 kronor i månaden.
– Det är tråkigt att behöva prioritera så här hårt, och gotlänningar är extra hårt drabbade. Det är stor skillnad för barnfamiljer och det kan till exempel handla om att behöva skippa en utlandsresa, säger Arturo Arques om effekterna på kort sikt.
Semesterresor, restaurangbesök och andra nöjen tenderar att dra iväg i kostnad sommartid. Men även om budgeten nu överskrids rekommenderar banken att man ändå försöker spara minst tio procent av sin disponibla inkomst efter skatt och att man har en sparbuffert på minst två månadslöner kvar. Med arbetslöshetsförsäkring och inkomstförsäkring blir det ändå möjligt för en familj att bo kvar i sin bostad i tolv månader, i händelse av arbetslöshet eller långvarig sjukdom.
LÄS MER: Sparekonomen: ”Krisen över om två år – i bästa fall”
– Man får se över sin ekonomi, i synnerhet om man är gotlänning. Pengarna räcker inte längre till lika mycket, säger Arturo Arques och råder att se över om man ska binda delar av sina bolån och att skriva inköpslistor innan man handlar för att inte frestas att köpa i onödan.
Undersökningen visar på stora skillnader, där ensamstående med barn i bostadsrätt har minst utrymme att lägga undan pengar och spara – medan sammaboende utan barn kan spara mest. Bil urholkar ytterligare de gotländska familjernas möjligheterna att spara. Gotlänningar kör kortast genomsnittliga sträcka per år i landet, 896 mil. Utslaget per mil blir de fasta kostnaderna höga, till det drivmedelskostnader som har ökat kraftigt. Priset för en liter diesel har blivit hela 53 procent dyrare i juni 2022 jämfört med snittpriset 2021.
Arturo Arques menar att många på landsbygden är beroende av bil.
– Bil gräver djupa hål i plånboken. Ensamstående med barn på Gotland går back om man har bil, konstaterar han.