Gotländska företagare har fått nog – ryter ifrån

Gotland måste kompenseras för de höga fraktkostnaderna. Det kräver flera företagsledare och Region Gotland i en gemensam skrivelse till tre statsråd.

Andreas Wiklund, Stora Tollby gård i Fole, är en av företagarna som undertecknat skrivelsen till statsråden.

Andreas Wiklund, Stora Tollby gård i Fole, är en av företagarna som undertecknat skrivelsen till statsråden.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-06-15 19:30

En skrivelse om de höga fraktkostnaderna är på väg till energi- och näringsminister Ebba Busch, infrastrukturminister Andreas Carlson och landsbygdsminister Peter Kullgren. I skrivelsen, som undertecknats av tolv företagsledare samt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, påpekas att den modell som funnits för kompensation inte fungerar. Den behöver ersättas av en ny.

Kravet är inte nytt. Gotlandstillägget, som funnits i snart 50 år, ska jämställa fraktkostnaden för transporter mellan Gotland och fastlandet med transporter inom övriga landet. Men tillägget fungerar inte. I skrivelsen, som hänvisar till DHL:s prislista, nämns att transportföretag lägger på upp till 65 procent över ordinarie taxa för transporter mellan Gotland och fastlandet.

Att Gotland får likvärdiga förutsättningar som övriga landet är en demokratifråga, framhåller företagarna. "Det är av högsta vikt att dagens Gotlandstillägg inte tas bort utan att en ersättningsmodell finns. Historiskt har det vid varje sänkning av Gotlandstillägget skett en dramatisk höjning av vägtransportörernas frakttillägg för gods till och från Gotland."

Gotlandstillägget har utretts flera gånger tidigare, och behovet av en reformering har varit ett återkommande ämne i riksdagsmotioner. I höstas skrev Hanna Westeren (S) en motion om tillägget. Även Jesper Skalberg Karlsson (M) tog upp fraktkostnaderna med krav om ett takpris. Men när motionerna behandlades av riksdagen i mars blev det avslag.

Efter de senaste prishöjningarna av både biljett- och fraktpriser skrev Region Gotland till regeringen i februari och begärde kompensation på upp emot 258 miljoner kronor. Det blev dock inga pengar i vårbudgeten, vilket Meit Fohlin uttryckte sitt missnöje med.

Den gemensamma skrivelsen är förutom av Meit Fohlin undertecknad av Foodmark AB:s vd Andreas Millbourn, Stora Tollby trädgård AB:s ägare Andreas Wiklund, Lantmännen Gotlands ordförande Britt Wolter, Skags Gård AB:s ägare Johan Hellgren, växtodlingschef Johannes Åkerblom vid Lantmännen Lantbruk, Ryftes Grönsakers ägare Karin och Erika Andersson, Gotlandsäggs vd Magnus Bolin, Sveriges åkeriföretag Gotlands ordförande Magnus Lindby,  Arla Foods Gotlands platschef Martin Berg, Widegrens Gård AB:s vd Olof Ansén, Protos AB:s vd Thomas Östlund, samt Åsa och Magni Gustafsson som äger Hulte eko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!