Husen som inte säljs – på ”iskalla” marknaden

Stigande bolåneräntor och inflation påverkar fastighetsmarknaden. ”Risken är att det blir sämre innan det blir bättre”, säger fastighetsmäklaren Peter Tumegård.

Peter Tumegård, fastighetsmäklare på Bjurfors Gotland.

Peter Tumegård, fastighetsmäklare på Bjurfors Gotland.

Foto: Pressbild/Bjurfors

Gotland2023-10-10 06:02

Villor och bostadsrätter i prisklassen upp till 4 miljoner kronor samt bostäder som kostar över 9 miljoner är fortfarande attraktiva på fastighetsmarknaden.

– Den inhemska marknaden med hus på upp till 4 miljoner fungerar ännu. Jag har också sålt en villa för 15 miljoner utan problem därför att för de som köper i den högre prisklassen är pengar inget problem. Men däremellan är det i princip iskallt, säger fastighetsmäklaren Peter Tumegård på Bjurfors Gotland.

Han menar att tuffa tider väntar för de som har tagit stora lån för att köpa bostäder på Gotland.

I takt med Riksbankens höjningar av styrräntan har månadskostnaderna för många av öns bostadsägare skjutit i höjden.

– Jag hoppas att inte så många kommer i den situationen att de måste sälja med förlust, säger Peter Tumegård och ger ett räkneexempel på hur räntehöjningen kan drabba hushållen:

En vanlig villa i Visby har länge kostat runt sex miljoner kronor att köpa, om man då tagit ett lån på drygt fem miljoner och bostadsräntan vid köpet låg på en procent var månadskostnaden för lånet cirka 4 200 kronor.  Nu med dagens ränteläge och en bolåneränta på fem procent landar månadskostnaden för endast lånet istället på 20 800 kronor. Därtill kommer amortering på 8 500 kronor i månaden, driftkostnader samt ökade elkostnader och inflation. Plötsligt har månadskostnaden ökat till över 35 000 kronor per månad.

– Det är inte många som har råd att betala det med en vanlig inkomst. Måste man ta av sitt sparkapital för att täcka utgifterna för bostaden tror jag att man är illa ute. Jag tror att vi redan nu hänger litegrann över stupet och hoppas att linan ska hålla, säger Peter Tumegård.

undefined
Peter Tumegård, fastighetsmäklare på Bjurfors Gotland.

Det första många gör, för att rädda sin egen ekonomi, är att sälja fritidshuset, om man nu har ett sådant. 

– Det finns 12 000 fritidshus på Gotland och 9 000 ägs av folk som inte är skrivna på ön, säger Peter Tumegård. 

Detta leder till att det nu finns ett stort utbud av fritidshus. Det senaste året har priset på fritidshusen på Gotland sjunkit med nära 14 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.

Många fritidshus har hög standard och konkurrerar därmed med "vanliga" villor som ofta har ett större behov av renovering.

– Då blir det ett överskott på renoveringsobjekt istället, säger Peter Tumegård.

Enligt Swedbanks mätningar för det första kvartalet 2023 har högre bostadspriser i kombination med högre bolåneräntor gjort det svårare för många att köpa en bostad. Mätningen visar att många gotländska hushåll har små marginaler i jämförelse med hushåll i många andra kommuner. Unga och ensamstående med barn är exempel på grupper som har höga bostadskostnader i förhållande till hushållets disponibla inkomst. På Gotland måste gruppen ensamstående med barn som bor i bostadsrätt lägga motsvarande 53 procent av sin disponibla inkomst på sitt boende, en ökning från förra året med nästan 10 procent. 

Om Riksbanken höjer styrräntan ytterligare kommer sannerligen även räntan på bolånen att höjas.

Peter Tumegårds tips till hushållen är därför att se över sitt boende och skala ned om man inte har råd.

– Risken är att det blir sämre innan det blir bättre. Ta tjuren vid hornen. Köp ett billigare boende redan nu när det är du som sitter vid ratten, säger han.

LÄS MER: LISTA – Här är anmälningarna mot Gotlands mäklare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!