Gotländska lantbrukare med i stjärnbagarens nya bok

När stjärnbagaren Sébastien Boudet i dagarna släpper sin nya bok "Mjöl" väljer han att lyfta fram några ”modiga, kunniga och inspirerande” personer när det gäller kulturspannmål. Två av dessa är gotländska lantbrukare. ”De jobbar med hållbarhet på riktigt”, säger Boudet.

”Det är jättekul, och ett fint betyg för gården och verksamheten vi bedriver här. Vi är jätteglada för att han hörde av sig”, säger Frida Thomsson på Mickelgårds i När om att vara med i stjärnbagaren Sébastien Boudets nya bok.

”Det är jättekul, och ett fint betyg för gården och verksamheten vi bedriver här. Vi är jätteglada för att han hörde av sig”, säger Frida Thomsson på Mickelgårds i När om att vara med i stjärnbagaren Sébastien Boudets nya bok.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-10-22 16:25

När Helagotland får en pratstund med Sébastien Boudet om hans nya bok ”Mjöl – Recept och inspiration för spannmålsrevolution”, så blir det tydligt att det är en 48-åring som verkligen brinner för hållbarhet och vad vi stoppar i oss. Han berättar upphetsat om hur det finns ett systemfel inom jordbruket i Sverige där han anser att det inte drivs av passion längre. Men han menar även att systemfelet även sträcker sig till bagare och kockar samt slutligen även till konsumenterna.

– Det är ett systemfel genom hela kedjan och över flera olika lager. En majoritet av lantbrukarna vet knappt vad deras spannmål blir för något, många bagare och kockar förstår inte vilket ansvar de har och de flesta konsumenterna har tappat greppet om vad bra mat är. Det är inte längre kvaliteten som styr, säger han.

undefined
Stjärnbagaren Sébastien Boudet släpper i dagarna sin senaste bok, och i den finns de gotländska lantbrukarna Frida Thomsson och Curre Niklasson med.

Sébastien är uppväxt i Frankrike, och sedan han kom till Sverige som 25-åring har han drivit ett flertal bagerier, varit domare i Dessertmästarna i tv samt släppt en handfull böcker. I den senaste finns såklart en gedigen samling recept, men han slår även ett hårt slag för kulturspannmål och delar med sig av sin kunskap om råvaror. 

– Jag hoppas att den som läser boken slutar gå till affären och köpa besprutat mjöl och bröd. Det är bara luft! Istället hoppas jag att de ska vända sig till de producenter som jag lyfter fram i boken, eller liknande producenter, och på så sätt ge dem lite luft under vingarna. Det här är människor som går emot strömmen och som i vissa fall blivit betraktade som dårar och idealister, säger Sébastoen Boudet.

undefined
”De är med i boken för att de har något speciellt, något som utmärker dem från andra. Målet med att lyfta fram de här personerna är att läsaren ska bli intresserad av dem och leta efter deras produkter”, säger Sébastien Boudet om de gotländska lantbrukare han lyfter fram i sin nya bok "Mjöl".

Och det är här som Gotland kommer inte i bilden. Två av personerna som lyfts fram i boken är nämligen gotländska lantbrukare: Frida Thomsson på Mickelgårds i När och Curre Niklasson på Sigsarve gård i Näs. 

– De är med i boken för att de har något speciellt, något som utmärker dem från andra. Målet med att lyfta fram de här personerna är att läsaren ska bli intresserad av dem och leta efter deras produkter. Jag är väldigt glad och stolt över dem som är med i boken. De gör att mitt budskap blir på riktigt.

undefined
Curre Niklasson, lantbrukare på Sigsarve gård i Näs, lyfts i Sébastien Boudets bok fram som en föregångare när det gäller bland annat samodling. ”Curre producerar mat samtidigt som han investerar i framtiden”, säger Boudet om Curre.

68-årige Curre Niklasson har blivit en föregångare och förespråkare när det gäller kulturspannmål på Gotland, och i boken lyfts det bland annat fram hur han samodlar och experimenterar med vilka sorter som kan sås tillsammans.

– Curre producerar mat samtidigt som han investerar i framtiden. Han har byggt ett system som inte förgiftar jorden och vattnet, och som inte tar död på några insekter, säger Sébastien Boudet.

undefined
Frida Thomsson är en av några utvalda lantbrukare som lyfts fram som föredömen i Sébastien Boudets nya bok.

28-åriga Frida Thomsson driver familjegården Mickelgårds tillsammans med sin mamma, pappa och syster. Frida är elfte generationen på gården, där huvudgrödan sedan ett par år tillbaka är linser av olika slag. Man har också en rensanläggning som är mer eller mindre unik i sitt slag i Sverige, vilket innebär att linser från hela Sverige skickas till gården i När för rensning.

– Frida är framtiden. Hon och hennes familj har byggt ett fantastiskt system med en rensanläggning som gör att de ligger i framkant i Sverige. Hon är ung och taggad, och jag hoppas att hon kan göra bondeyrket attraktivt och att hon kan locka fler unga kvinnor till att bli lantbrukare.

undefined
Gotlandslinsen är en av huvudgrödorna som odlas på Mickelgårds i När.

Frida berättar att Sébastien Boudet ringde och frågade om hon ville vara med i boken, och att han efter att hon tackat ja kom på besök på Mickelgårds tillsammans med två fotografer.

– Det var spännande, han är ju en väldigt energisk och intresserad person. Det känns bra att han kan nå ut till konsumenterna och berätta om vår verksamhet och att det är lite mer komplext än att ”bara odla”, säger hon.

Vad tänker du om att vara en av några få lantbrukare i landet som han vill lyfta fram?

– Det är jättekul, och ett fint betyg för gården och verksamheten vi bedriver här. Vi är jätteglada för att han hörde av sig och det ska bli spännande att läsa vad han skriver.

undefined
”Det är jättekul, och ett fint betyg för gården och verksamheten vi bedriver här. Vi är jätteglada för att han hörde av sig”, säger Frida Thomsson på Mickelgårds i När om att vara med i stjärnbagaren Sébastien Boudets nya bok.

Precis som Curre Niklasson på Curre Niklassons gård ägnar sig även Frida Thomsson och hennes familj åt samodling. Linserna odlas nämligen tillsammans med havre, då havren fungerar som en ”stödgröda” åt linserna. Enligt Frida Thomsson är detta en del av förklaringen till att en linsodlare lyfts fram i en bok med titeln ”Mjöl”.

– Det kan ju se lite mystiskt ut kanske, men Sébastien brinner för samodling och tyckte kanske att vi kunde vara med som en förebild på det området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!