Enligt Livsmedelsverket är det inom EU möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel som då får märkningen skyddad beteckning. Nu har Gotlandslinsen, som Helagotland tidigare skrivit om, fått just en sådan märkning vilket innebär att den blir den tjugoandra svenska produkten i ordningen.
De olika beteckningarna är skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.
För att få kallas Gotlandslins krävs alltså att den odlas på Gotland, Fårö eller intilliggande småöar utom Stora och Lilla Karlsö.
Så här beskriver Livsmedelsverket Gotlandslinsen:
”Gotlandslins är en relativt liten lins med tunt skal och fast kött. Färgskalan går från orange med dragning åt gult eller grönt.”
I och med registreringen skyddas produkten mot att någon missbrukar, imiterar eller gör anspelningar med anknytning till produkten. Den skyddar även mot varje försök att lura konsumenter att tro att en produkt är en skyddad ursprungsbeteckning när den inte är det, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Några andra exempel på skyddade beteckningar är enligt myndigheten Kalix löjrom, Äkta Gränna polkagrisar och Falukorv, som alltså måste uppfylla vissa krav för att få sina namn, och för att få märkas med den speciella EU-logotypen.