De gotländska villapriserna må ha fallit med sju procent de senaste tre månaderna, men sedan år 2000 har det genomsnittliga värdet på villor på Gotland stigit rejält. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik AB, som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat och sammanställt.
Sedan millennieskiftet har genomsnittsvärdet på gotländska villor ökat med hela 459 procent vilket är högst i Sverige. Jönköpings län är tvåa på listan med 416 procents ökning och i landet som helhet har villapriserna ökat med i genomsnitt 302 procent.
– Även om bostadspriserna i Sverige tillhör de i världen som fallit mest det senaste året har många som ägt sin bostad länge haft en väldigt stor värdeuppgång. Den som ska köpa en bostad bör tänka långsiktigt, låta behoven styra och inte köpa i spekulationssyfte, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.
– Jag är inte jätteförvånad. Vi har ett speciellt geografiskt läge och är en populär sommardestination, där vi sedan 1998 har haft snabbare färjor vilket påverkar om man vill köpa sommarhus här eller inte. Det är det som gör att det sticker ut, säger Niklas Harlevi, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gotland.
Under samma period har Stockholmsbörsen givit en genomsnittlig avkastning på 139 procent, baserat på Affärsvärldens generalindex. Trots prisfallet på bostäder under det senaste året har det över tid varit en god affär att äga sin villa i hela landet.
– Det har varit några större ras under den 23-årsperioden, bland annat med IT-kraschen och sen 2008-2009, fastigheter är bevisligen stabilare och behåller sitt värde bättre. Men då ska man sitta på den tillgången länge, vilket man kanske inte gör på börsen, säger Niklas Harlevi och fortsätter:
Den genomsnittliga löneökningen de senaste tjugo åren har dock varit betydligt lägre än såväl börsens som bostadsmarknadens utveckling, medianlönen i Sverige ökade med 83 procent under perioden 2000–2021. Den diskrepansen är mycket påtaglig på Gotland.
– Det är ett glapp på Gotland mellan bostadspriserna och lönenivåerna. Det är andra plånböcker än de gotländska som är med och tävlar om en del boenden, vilket driver upp priserna, säger Niklas Harlevi.