Allt blir dyrare – men vi tjänar också minst

”Jo, vi tjänar mycket, men det är också dyrt att bo här”, brukar stockholmarna säga. Den ekvationen verkar dock gälla mest just där. På Gotland går den inte jämnt upp.

Foto:

Gotland2023-01-20 07:04

Att bostäderna är dyrast i Stockholm känner vi till, där är kvadratmeterpriset på en bostadsrätt över 65 000 kronor, enligt siffror från Mäklarstatistik.

Men efter storstaden, på länslistan, kommer Gotland, med 40 560 kronor per kvadrat. Betydligt mindre än Stockholm – men samtidigt nästan det dubbla jämfört med närliggande länet Kalmar.

Bostäder är, dessutom, inte hushållens enda utgift. Hur är det egentligen med övriga kostnader?

Enligt Nils Holgersson-rapporten tar Gotland en topplacering bland landets dyraste kommuner, när kostnader för avfall, vatten, el, och fjärrvärme räknas ihop.

Intressant på denna lista är att den inte toppas av höglöneområdet Stockholm. Första huvudstadskommunen, Vaxholm, återfinns först på tionde plats. Toppar listan gör i stället en annan ö-kommun, nämligen Mörbylånga på Öland.

Bland topp tio-kommunerna har Gotland dessutom den tredje högsta kostnadsökningen i år, jämfört med 2021. Om utvecklingen håller i sig lär vi alltså klättra på listan framöver.

Gällande livsmedel är Gotland inte alltid med i PRO:s priskoll, men tillhör generellt mittenskiktet där.

Sedan har vi det här med färjan, som ju ibland kallas ”vår landsväg”. GT har den senaste tiden, i ett flertal artiklar, berättat om hur biljettpriset höjs – och hur långt ifrån de så kallade vägpriserna vi numera befinner oss.

Ön ligger helt enkelt högt när det gäller levnadskostnader.

Samtidigt är den genomsnittliga månadsinkomsten på Gotland ungefär 25 900 kronor före skatt, en bra bit under rikssnittet på 29 500 – och ännu längre ifrån Stockholmsnivån, som ligger kring 34 500 kronor.

Enligt SCB:s lista över medianinkomster, i netto, ligger Gotland sist av länen. Ingen annanstans i Sverige får man sämre betalt, med andra ord.

Man kan även se på hur mycket man har möjlighet att spara, efter att nödvändiga räkningar är betalda. Eller kanske möjligheten att till och med investera i aktier, för att kunna få avkastning.

Ser på vi på kommuninvånarnas medianportfölj är den störst i Danderyd, där den är värd över 140 000 kronor. Gotland ligger omkring plats 240 på den listan, med bara 23 000 kronor i portföljen.

I Stockholm kompenseras man alltså för de upplevt höga omkostnaderna, till en nivå som gör det möjligt att spara och investera.

Någon sådan utjämning syns inte på Gotland. Här förblir lönerna låga även fast det kostar mycket att leva, även här.

Om priserna på allt pratas – och skrivs – det mycket just nu. Betydligt mindre debatteras denna andra sida av myntet: Lönechecken.

Varför är den så skral? Om detta handlar GT:s nya artikelserie. Fortsättning följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!