På sin hemsida länkar Destination Gotland själva till en EU-förordning om passagerares rättigheter till sjöss. Enligt förordningen ska den som råkar ut för en inställd tur eller att avgången försenas med mer än 90 minuter få välja mellan två alternativ:
- att ”med jämförbara villkor och utan extra kostnad” bokas om till en annan resa på samma rutt. Den nya resan ska ske ”så snart som möjligt”.
- att få biljettkostnaden återbetald samt ”i tillämpliga fall” få en kostnadsfri returresa till den ”första avresepunkten”.
Om förseningen eller den inställda turen innebär att resenären måste övernatta en eller flera nätter ska ”transportören” – alltså Destination Gotland – enligt förordningen erbjuda ”lämplig inkvartering, ombord eller i land, och transport mellan hamnterminalen och inkvarteringen”.
Om transportören emellertid har kunnat bevisa att den inställda turen eller förseningen beror på väderförhållanden som äventyrar en ”säker drift av fartyget” slipper företaget erbjuda någon inkvartering. Det är oklart om sådant är fallet när det gäller onsdagens två inställda turer.
Om det är praktiskt möjligt ska passagerarna däremot alltid utan kostnad erbjudas snacks, måltider eller förfriskningar utan kostnad. De ska då stå i ”skälig proportion till väntetiden”.
Vad gäller förordningens formulering om kostnadsfri returresa är det oklart om det kan innebära att exempelvis en resenär som tagit pendeltåget från Stockholm till Nynäshamn därmed kan kräva att Destination Gotland ersätter tågbiljettkostnaden, om den bokade färjeavgången ställs in. Det framgår inte heller vad som avses med ”tillämpliga fall”, eller om ersättningen också kan gälla drivmedelskostnader för bil.
Vid de tillfällen då färjans ankomsttid i stället försenas gäller andra villkor. Ersättningsnivån bestäms då av omfattningen på förseningen. Vid upp till två timmars försening kan resenären begära tillbaka 25 procent av biljettpriset. Om den överstiger två timmar har resenären rätt att begära tillbaka 50 procent av kostnaden.
Den som vill få hjälp i frågor om ersättning uppmanas på Destination Gotlands hemsida att kontakta kundtjänst via antingen telefon eller mejl. Vid tidigare tillfällen har bolaget uppgett att varje begäran utreds enskilt, att bedömningar kan skilja från fall till fall och att det ”alltid kan finnas undantag från reglerna”.