På kort tid har två hemtjänstföretag lagts ned på grund av personalbrist och även regionen märker av bristen på folk. Inför sommaren krävs ett stort antal vikarier så att ordinarie personal inom omsorgen ska få semester. Men det är inte lätt att hitta dem.
– Det är svårare i år än vad det har varit på mycket länge. Konkurrensen med andra arbetsgivare är stenhård och tillgången på vikarier känns mycket mindre i år än vad det gjort tidigare. Dessutom kommer ansökningarna in mycket senare än vad de brukar göra, så det är osäkert in i det sista. Det är tufft, säger Roger Nilsson.
Fortfarande saknas 150 av de 300 vikarier som behövs inom äldreomsorgen. Inom omsorgen av personer med funktionsnedsättning återstår att rekrytera 30 personer till de 90 vikariaten. För att locka till sig personal erbjuder regionen fastlandsboende bidrag till resa och boende om de kommer hit och jobbar minst fyra veckor. De har också försökt fresta pensionärer till att återgå i arbete några veckor med hjälp av 25 000 kronor extra plus vanlig lön.
– Det är ett dussin pensionärer som visat intresse och har ansökt, så vi får se hur många det blir framöver, säger Roger Nilsson.
Att försöka få ordinarie personal att flytta sin semester genom att erbjuda dem extra betalt är inte aktuellt i nuläget.
– Vi vill helst inte göra det utan vi vill att våra medarbetare ska få ut sin semester. Vi flyttar ogärna semestrar, vi gjorde det 2018 och då blev det inte bra när alla ville ha ut sin ledighet efter semesterperioden när tillgången på vikarier vad betydligt lägre, säger Roger Nilsson. Han fortsätter:
– Det finns andra åtgärder, vi får se vad vi gör och vi har ju en dialog med Kommunal.
Svårigheterna med att hitta vikarier gör att ordinarie personal börjat signalera en oro inför sommaren, det berättar Pia Malmros, ordförande för fackförbundet Kommunal Gotland.
– Det finns en oro för att sommarsemestern och den återhämtning som behövs inte kommer att bli som planerat. Oron ökar ju i takt med att tiden går och man inte har landat i en lösning.
Pia Malmros ser ett stort behov av att medlemmarna får sin semester då de senaste åren varit tuffa.
– Det har varit ett svårt personalläge länge och pandemin sätter sina spår. Vi ser också att välfärdsyrkena är svåra att rekrytera till generellt, så det är ett större problem än bara sommarsemestern.