Fler slutar med hemtjänst – valfriheten i gungning

Inom loppet av några veckor har två hemtjänstföretag aviserat att de lägger ner sina verksamheter i Visby. Därmed är det inte alla på Gotland som har möjlighet att jämföra och sedermera välja utförare enligt det system som finns för hemtjänsten, konstaterar socialdirektör Marica Gardell.

Marica Gardell är socialdirektör vid Region Gotland.

Marica Gardell är socialdirektör vid Region Gotland.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2022-05-03 17:30

På bara några år har de privata alternativen till regionens egen regi för hemtjänsten mer än halverats på Gotland. Som mest fanns det nio olika utförare, för tre-fyra år sedan. I dagsläget är de fem, och snart blir de fyra, eftersom det privata bolaget Solrosen nyligen sa upp sitt avtal med Region Gotland, och meddelat att man kommer att lägga ned helt från 1 juli i år

Sedan dess har ytterligare en privat utförare, Unea hemtjänster, aviserat att man slutar med hemtjänst i Visby. Bolagets övriga verksamhet och de personer med hemtjänst utanför Visby, påverkas inte.

Unea ansvarar för hemtjänsten åt 15 personer i Visby. Tillsammans med Solrosens brukare innebär det att ett 60-tal personer i Visby måste byta utförare av hemtjänst redan till sommaren.

Enligt Region Gotlands socialdirektör Marica Gardell har arbetet satts igång med att hitta alternativ för dessa personer.

– Det bygger på att de företag som finns och har verksamhet i ens område också har en kapacitet och möjlighet att ta emot fler. Om det inte går att lösa så kommer vi att ta det yttersta ansvaret, alla kommer att få den hjälp de behöver, säger Marica Gardell.

Solrosens demensboende påverkas inte av att företaget upphör med sin hemtjänst på ön. Enligt Sofia Hellgren, verksamhetschef på Solrosen, är det svårigheter att rekrytera personal som är den stora anledningen till nedläggningen.

– Jag har aldrig sett något liknande under mina fem år på Solrosen. Många av våra duktiga medarbetare har slutat. Det som är oroväckande är att de försvinner från branschen. Hade de valt bort vårt företag så hade det varit en sak. Men det är ingen som vill jobba inom hemtjänsten längre, säger hon.

Enligt Marica Gardell är rekryteringsproblemen för hemtjänsten ovanligt stora, en situation som råder såväl på Gotland som nationellt. Hon ser än så länge ingen risk för att regionen behöver skära ned i befintlig verksamhet. Däremot riskerar bristen på utförare att sätta det valfrihetssystem, LOV, som den gotländska hemtjänsten bygger på, ur spel.

– LOV bygger på att man ska ha flera utförare att välja på oberoende på var man bor. Det kommer vi inte att ha överallt på Gotland när ytterligare alternativ snart försvinner, säger Marica Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!