Samtalsstöd är en verksamhet som erbjudits nationellt sedan lång tid tillbaka. På Gotland har det dock legat i träda en tid men nu finns alltså önskemål från Kriminalvården.
– Det finns en efterfrågan från dem men även från enskilda personer som sitter i isolering, de behöver helt enkelt någon att prata med, säger Therese Livemo.
Hon har just fått ihop en liten grupp frivilliga, samtliga över 25 år. De ska under augusti påbörja utbildning i såväl Kriminalvårdens som den egna organisationens försorg.
Man kommer även under utbildningen att försöka få till en träff med åklagare för att samtalsstödjarna ska få en klar bild över hela den rättsliga gången.
Therese Livemo påpekar att det inte handlar om behandling eller terapi utan helt enkelt medmänskliga samtal, främst för de som sitter med restriktioner. Det vill säga har ytterst liten kontakt med omvärlden.
– Vi pratar om det den frihetsberövade vill prata om. Det blir mest familj, barn och dåliga samveten, visar erfarenheter från andra håll. Det viktiga är att vi ser människan.
Det finns en viss säkerhetsaspekt i arbetet, detta tas upp i Kriminalvårdens utbildning. Hur man sitter i ett rum, var larmen finns och liknande.
Men nationellt har genom åren ytterst få incidenter förekommit, säger Therese Livemo.
– Vi erbjuder de här samtalen och besöker ingen som inte vill ha besök så jag ser ingen hotbild alls i det här. Jag ser bara möjligheten att vara ett stöd.
Under augusti påbörjas alltså utbildningen och fram i september hoppas man att verksamheten kan vara igång.
De som under året frihetsberövats på Gotland är fler än tidigare, har berättats i tidigare artiklar. I mitten av juli hade runt 60 personer frihetsberövats jämfört med ett hundratal under hela 2022.
Flera av dessa blir sedan häktade, i det fallet är man redan uppe i samma antal som under hela fjolåret.
Det beror inte på att brottsligheten ökat utan på polismyndighetens arbetssätt.
– Jag tror vi blivit effektivare och jobbar mer systematiskt mot gemensamma mål. Vi håller oss mer strikt till rätt förfarande och till våra checklistor, har Patrik Romehed, operativ koordinator inom polisområde Gotland, sagt i en tidigare intervju.
Detta leder i sin tur till hög belastning på Kriminalvården där det riskerar att bli trängsel. Det handlar dock inte om Gotlandspolisens arbete utan situationen nationellt.