Skadegörelse och bedrägerier ökar kraftigt

Anmälningar om bedrägeribrott och skadegörelse har ökat kraftigt i år, men totalt har antalet anmälda brott hittills minskat med tio procent.

Antalet anmälda bostadsinbrott har tredubblats, men från en låg nivå.

Antalet anmälda bostadsinbrott har tredubblats, men från en låg nivå.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Gotland2024-08-01 05:15

Nyheten i korthet

  • Anmälningarna om bedrägerier och skadegörelse har ökat kraftigt på Gotland under första halvan av året, trots en total minskning av brott med tio procent.
  • Minskningen beror främst på ett minskat antal narkotikabrott, men det har också rapporterats en uppgång i kort- och telefonbedrägerier samt skadegörelse, inklusive klotter.
  • Gotland följer den nationella trenden med ökad skadegörelse, men visar en motsatt trend när det gäller narkotikabrott, vilka har ökat nationellt.

Fram till och med Stockholmsveckan (vecka 29) anmäldes i år 3 288 brott på Gotland. Det är 472 färre än samma period i fjol. Den främsta förklaringen är att antalet anmälda narkotikabrott minskat med över 100, en nedgång med 25 procent. Minskningen märktes bland annat under Stockholmsveckan.

– Jag tror inte att tillgången på narkotika minskat, den är nog ungefär som i fjol. Nedgången beror på att antalet initiativärenden, där polisen upptäcker brott, minskat, men även på ett bra samarbete med krogarna, säger Mats Östman som är gruppchef för stationsbefälen.

undefined
Polisen gick tidigare i juli ut och varnade för att antalet bedrägerier ökat kraftigt. När Mats Östman ser statistiken noterar han att antalet kortbedrägerier ökat med över 100, och de med social manipulation (telefonsamtal) ökat med 38 i år.
undefined
Anmälningarna om narkotikabrott har minskat kraftigt hittills i år. Polisen tror dock att mängden narkotika på ön är i samma omfattning som tidigare.

Trots att den totala mängden brott minskat så finns det brottskategorier som ökat kraftigt. Mest oroande är den stora ökningen av bedrägerier. Under första halvåret anmäldes nära 350.

– Antalet anmälda bedrägerier har ökat med 103. Främst är det kortbedrägerier. Även bedrägerier med social manipulation, som telefonbedrägerier, har ökat. De är 38 fler i år, säger Mats Östman.

Kortbedrägeri utan fysiskt kort kan ske genom att någon kommit över kortuppgifterna, exempelvis genom skimning eller genom att fotografera kortets fram och baksida. Som vi tidigare berättat har polisen nyligen varnat för att telefonbedrägerierna ökat. ”Avbryt samtalet direkt, och polisanmäl sedan” är polisens råd.

undefined
Klotter i form av röda textrader går att hitta på fasader runt om i hela Visbys innerstad.

Även skadegörelsen ökar mycket. Fram till och med vecka 29 anmäldes 100 fall av klotter, en uppgång med 25 procent. Enligt statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) anmäldes 334 fall av skadegörelse under första halvåret, en ökning med 30 procent.

Däremot minskar anmälningarna om stöld, bland annat cykelstölder som enligt Brå minskat med 15 procent. Den enda kategori av stöld som ökar är inbrott i bostad. Enligt Brå anmäldes 6 inbrott första halvåret i fjol, i år 19. Flest inbrott, elva stycken, anmäldes under juni. Polisen har haft svårt att hitta ett samband mellan inbrotten.

undefined
Antalet cykelstölder har minskat hittills i år.

Under första halvåret ökade antalet brott mot läkemedelslagen kraftigt. Otillåtna läkemedel som skickats i paket ledde till ett ärende som omfattade 68 brott mot lagen.

I jämförelse med riket följer Gotland trenden när det gäller ökad skadegörelse. Vanligaste skadegörelsen i hela landet är klotter. Däremot har Gotland en motsatt trend när det gäller narkotikabrott. Under det första halvåret 2024 anmäldes 68 448 narkotikabrott, en ökning med 17 procent jämfört med första halvåret 2023. Det som ökat mest är anmälningar om innehav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!