Här är Gotlands nya landskapsrätt

Gotland har fått sin egen landskapsmåltid. Skaparna har utgått från öns råvaror och i rätterna hittas lamm, ramslök, id och äpplen.

Hela den gotländska menyn.

Hela den gotländska menyn.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2022-10-17 14:45

Bakom vinnarmåltien i länsstyrelsens tävling "Gotlands landskapsrätt" står Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer. Och det skulle förstås vara en trerätters.

undefined
Tartar på rimmad id med hasselnötter. Gott så det förslår.

Ingen fick med hela sin meny representerad utan det handlar om en blandad kompott från olika tävlande.

– Det var inte helt lätt att enas om en förrätt, varmrätt och efterrätt. Alla förslag hade sin finess – så det slutade med att flera av rätterna slogs ihop, berättar Gunilla Lexell, projektledare vid länsstyrelsen.

Tävlingen initierades av Måltidsakademin, Gastronomiska akademin och Skogs- och lantbruksakademin. Men allt arrangerades alltså av länsstyrelsen.

I slutändan blev det tartar på rimmad id med rostade hasslenötter och ramslöksailoi och knäckebröd på spelvete som förrätt. Varmrätten landade i äppelbakat lammlägg, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äpperchutney och Stafva Covre. Till efterrätt blev det äppelglass på Stenkyrkaäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, "Ragnarpuffar" och äppelcrunch.

– Det här är lokala råvaror och det märks att det är Gotland i maten. Men det finns både tradition och nytänkande i det här. Och utifrån förslagen vi fick så valde vi ut några stycken som sen vår expertgrupp fick provsmaka och komma med synpunkter, säger Gunilla Lexell.

Blev det något pris?

– Nej, bara äran att få representera Gotland.

undefined
Hela den gotländska menyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!