77 ungdomar ska jobba extra på äldreboenden

Snart är det dags för de gotländska ungdomarna inom regionens samarbetsprojekt Ung omsorg, att ge sig ut i arbetslivet.

Svea Lisspers går i åttonde klass och kompisen Amanda Larsson i årskurs 7.

Svea Lisspers går i åttonde klass och kompisen Amanda Larsson i årskurs 7.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2023-05-04 06:45

I februari kunde Socialförvaltningen presentera det nya samarbetet med företaget Ung Omsorg som har till avsikt att locka fler unga att välja vård- och omsorg som framtida karriärväg.

Under våren har gotländska 13-18 åringar rekryterats för att under helger och lov jobba extra inom äldreomsorgen. 

Intresset har varit stort, berättar Cecilia Torlegård, verksamhetsledare för Ung Omsorg, under den utbildningskväll som anordnades i förra veckan för att ge ungdomarna en chans lära sig mer och förberedas inför jobbstarten

– Alla som är här i dag, jag tror det är totalt 77 ungdomar, har varit på intervju och valts ut för jobben. Vi har haft många sökande, ungefär 400 personer, säger hon.

undefined
Cecilia Torlegård är verksamhetsledare för Ung Omsorg.

Tanken med den här verksamheten är att skapa naturliga kontaktvägar mellan gammal och ung, där ungdomar sprider energi och glädje till äldre och samtidigt lär sig att ta eget ansvar genom ett riktigt extrajobb. Arbetspassen är 2-3 timmar långa och förlagda på något av öns äldreboenden.

Till att börja med är det alltså Visby som gäller. Men ”om samarbetet påvisar goda effekter kan det komma att utökas”, skriver regionen på sin hemsida.

Ung Omsorg är redan aktiva på drygt 350 svenska äldreboenden och har omkring 3 000 yngre kopplade till sig, runt om i riket.

undefined
Amanda Larsson och Svea Lisspers (i rullstolen) är två av de drygt 70 ungdomar som snart ska ge sig ut och arbeta på något av öns äldreboenden.

Nio ”ungdomsteam” kommer att åka runt bland Visbys äldreboenden. Vännerna Amanda Larsson och Svea Lisspers ska jobba sida vid sida, på Attendo Terranova. Amanda Larsson, som går i sjunde klass på högstadiet, berättar att de fått lära sig mycket under utbildningskvällen men också innan, genom onlinekurser hemifrån.

– Vi har lärt oss hur man ska ta hand om äldre, från hygien till hur man ska prata med dem. Man ska prata långsamt och lyssna.

– Ja, om de blir irriterade eller säger något som känns taskigt så ska man inte ta det personligt, inflikar Svea Lisspers.

Hur känns det att ni snart ska ut och jobba?

– Det känns bra! Det är som ett riktigt jobb, med lön, där vi ska prata och umgås med de äldre. Det ska bli kul att se hur de äldre har det och höra hur deras liv har varit. De har ju oftast så mycket att berätta, säger Amanda Larsson.

– Äldreomsorgen är kanske inte mitt drömjobb, som jag siktar på när jag är äldre. Men jag kan tänka mig att ha det som ett sommarjobb, och då är det här en jättebra väg in till ett sånt jobb, säger Svea Lisspers.

undefined
Svea Lisspers går i åttonde klass och kompisen Amanda Larsson i årskurs 7.

En annan av de nära 80 ungdomarna på plats under utbildningskvällen är Elis Ekström som går i sjunde klass på Solbergaskolan.

– Det här känns kul! Jag jobbar även som simlärare och tycker att det är roligt med det här sociala, säger han.

Finns det några andra likheter – eller olikheter – med att jobba med äldre, tror du?

– Ja...jag har hand om typ femåringar, men en likhet kan ju vara att både barnen och de äldre kanske inte alltid förstår vad man säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!