Svenska Kraftnät presenterade nyligen sin plan över var på land som kablarna från den havsbaserade vindkraften ska anslutas. Södra Sverige är prioriterat. De sex anslutningspunkter som valts ut är Göteborg, Södra Bottenhavet, Bottenviken, Skånes sydkust, Halland och sydöstra Östersjön. Den sistnämnda med anslutningspunkt i Blekinge.
– Vi väger in dels intresset bland aktörer som har bra projekt i närområdet, och där förutsättningarna för att få tillstånd är relativt goda, dels ska det finnas ett värde att få in den här elproduktionen i området. Därför finns många av punkterna i södra Sverige, säger Daniel
Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem vid Svenska Kraftnät.
Ingen av anslutningpunkterna planeras på Gotland. Utredningen som lämnats till regeringen tar dock upp Gotland och planerna för ön. Svenska Kraftnät håller på att utreda den framtida elförsörjningen för ön med en tredje elkabel. För att hinna få den på plats till 2030 kommer den bara att dimensioneras för sitt huvudsakliga mål, att förse Gotland med el.
– Vi ska göra anslutningen utbyggbar, men i första hand ska den kabeln säkra upp försörjningen. Vi utgår från industrin och befolkningens behov, säger Daniel Gustafsson som räknar med att en utredning om kabeln är klar till slutet av året.
Svenska Kraftnät har dock noterat att det finns stora planer på att bygga ut vindkraft till havs runt Gotland. Som GA nämnt planeras bland annat tre stora vindkraftsparker sydväst om ön. Dessutom finns planer på att utöka den landbaserade produktionen. Det kan på sikt skapa ett överskott på 1 000- 2 000 MW, som behöver exporteras.
Sverige kan komma att behöva fler anslutningspunkter. Svenska Kraftnät planerar för en ny utlysning. Det sker tidigast 2025, då nya havsplaner är fastställda.
– Om området runt ön är prioriterat kommer Gotland att finnas med i utlysningen. Om en anslutningspunkt på ön ingår så svarar Svenska Kraftnät för investeringen, säger Daniel Gustafsson.
I utredningen nämns en landbaserad knutpunkt på södra Gotland som tänkbar förbindelse till fastlandet. Om den punkten koppas till det gotländska elnätet får ön en fjärde fastlandsförbindelse, som dock i första hand är avsedd för export av förnybar energi från ön.
– Om anslutningspunkten koppas till det gotländska nätet är det en investering som Geab och Vattenfall måste svara för, säger Daniel Gustafsson som inte vill spekulera i vad en sådan satsning kan kosta.
Om Gotland inte finns med i Svenska Kraftnäts nästa utlysning kan ön få en anslutningspunkt ändå. Den måste i så fall anläggas med privat initiativ.
Som GA tidigare berättat har EU-kommissionen tagit med planerna på en elkabel från Oskarshamn via Gotland till Grobina i Lettland som ett projekt av intresse för att göra unionen klimatneutral. Svenska Kraftnät har redan fått frågan om en sådan förbindelse kan kopplas så att den går via Gotland.
– Idén är inte dum, men vi har sagt nej. En förbindelse av den typen behöver Svenska Kraftnät äga själv för att det ska bli aktuellt, säger han.
Sedan 2016 finns Nordbalt, en kabel som förbinder Nybro i Sverige med Klaipeda i Litauen. Enligt Daniel Gustafsson är det inte aktuellt att använda Nordbalt för en anslutning som kopplar ihop svenska fastlandet via Gotland till Baltikum.
– I första hand inriktar vi oss på att skapa ett robust system för Gotland, säger han.