Stor militärövning på Gotland nästa vecka

Nästa vecka tränar hundratals soldater på Gotland, i den internationella militärövningen Baltops. Stridsscenarier kommer främst genomföras i vattnet, men även på land och i luften.

Den amerikanska marinen på en strand i Lituaen under marinövningen Baltops 2018. Nästa vecka kommer amfibietrupperna från USA att landstiga Tofta skjutfält. I Östersjöregionen kommer flera länder även att träna luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer och luftlandsättning.

Den amerikanska marinen på en strand i Lituaen under marinövningen Baltops 2018. Nästa vecka kommer amfibietrupperna från USA att landstiga Tofta skjutfält. I Östersjöregionen kommer flera länder även att träna luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer och luftlandsättning.

Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Gotland2022-06-01 17:55

Baltic Operations är en årlig övning i Östersjöområdet och på Gotland deltar förband från svenska armén och gotländska hemvärnet för första gången.

– Gotland finns med som en strategisk punkt. Det ligger i Östersjön och det finns en anledning att träna i de områdena just nu. Gotland har till ganska nyligen haft en väldigt låg intensitet, säger Michaela Linge från Sjöstridsskolan.

Hon, och även Försvarsmakten, påpekar att den här militärövningen har varit planerad långt innan Rysslands anfall mot Ukraina och Sveriges ansökan till Nato.

– Det är sedan flera år tillbaka som vi har vetat om att det här ska genomföras, sedan har man börjat planera ordentligt för drygt ett år sedan, säger Michaela Linge.

undefined
"Jag tror att man kommer märka av delar av övningen från den 6 juni och under hela veckan mer eller mindre", säger Michaela Linge på Sjöstridsskolan om övningarna som sker på och kring Gotland.

Länderna som deltar är antingen medlemmar eller har partneravtal med Nato. Svenska röjdykare ska under veckan leta efter fiktiva minor runt Fårö och amerikanska marinen ska genomföra en landstigning på Tofta skjutfält.

– Det är US Marines som kommer med amfibietrupper med ungefär 250 man. De kommer i land den 7:e juni. Sedan kommer de hålla till i området tillsammans med totalt 400 svenska soldater från P18 och även K3, som har sin hemvist i Karlsborg, och hemvärnet på Gotland, berättar Michaela Linge.

Såväl svenska som utländska förband kommer även att röra sig utanför skjutfältet och över andra områden. Minröjarna kan behöva ta sig in till hamnen vid Fårösund och flyg- och helikopterverksamhet planeras vid bilvägen kallad Brorakan.

– De kommer att ha någon form av strid både på Tofta och i områdena vid Bro, säger Michaela Linge.

Hon vill även informera allmänheten om det som händer och hur man bör agera.

– Om man befinner sig i närheten där man övar strid kommer man se personer och fordon som transporteras, man kommer att höra helikopter och flyg på lite låg höjd under den här veckan. Då vill vi naturligtvis att folk håller sig lite undan och ställer sig vid sidan av. Man kan så klart gå fram och prata om de inte är upptagna, men vi vill gärna att man låter dem öva i fred, säger Michaela Linge.

undefined
Övningsmomenten under Baltops 22, mellan 5 och 16 juni, kan orsaka svall från fartyg samt buller från flyg och helikoptrar.

Ute till havs kan större stridsfartyg synas vid horisonten, örlogsfartyg och mindre båtar kommer röra sig kustnära och inomskärs. Det kan orsaka större svall och båtägare uppmanas att förtöja och ankra fritidsbåtar ordentligt.

I hela övningen deltar 16 länder med ett 40-tal fartyg och omkring 70 flygplan.

– Övningen är så mycket större än det som sker på Gotland och den sträcker sig ända till de baltiska staterna i öster och ner till den polska kusten i söder, säger Michaela Linge.

Totalt medverkar drygt 7 000 personer och nästan en tiondel av dem kommer att vara på och runt ön.

– Det är tacksamt att vi kan vara och öva på Gotland, så vi är glada över att få de här möjligheterna, säger Michaela Linge.

Syftet med övningar som Baltops är att kunna samarbeta i internationella sammanhang och att bidra till stabilitet och säkerhet i närområdet. Michaela Linge tror inte att övningen kan få motsatt effekt och utgöra en säkerhetsrisk för Gotland, med tanke på Rysslands krig i Ukraina och konflikt med Nato.

– Jag har svårt att se att det ska vara extra provocerade på något sätt, säger hon och fortsätter.

– Vi gör samtidigt riskanalyser och man tar höjd för det man tror kan vara en risk. Det vi gör är att träna för att kunna möta ett hot, sen är det olustigt att det är så aktuellt i vårt närområde.

undefined
Bilder från Baltops 2014 när 29 fartyg deltog i övningen. Närmast syns mindre minröjningsfartyg, vid horisonten till höger avvaktar ytstridsfartygen korvetten Sundsvall från Sverige samt större jagare och fregatter från Natos stormakter.
Baltops22, 5 till 16 juni

6 juni

Fram till 8 juni, minröjning med 15-20 fartyg runt Fårö

7 juni 

09:00 - Luftlandsättning i Bro

09:00 - Luftlandsättning i Stenkumla

16:00 - Landstigning vid Tofta skjutfält

8 juni

Förmiddag - Luftlandsättning med förtrupp i Bro

Förmiddag - TP84 landar med huvudstyrka i Bro

Eftermiddag - Samträning med USA och Sverige på Tofta skjutfält

9 juni

11.00 och resten av dagen - fiktiv strid på marken och i luften i Bro med omnejd

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!