I Orvestos stora mätning av mediekonsumtion, som presenterades för någon vecka sedan, tittar man på hur många som kommer i kontakt med olika medier. För öns mediehus – med Helagotland, GA och GT – ökar den totala räckvidden både i antal personer och i procent av befolkningen.
År 2022 nådde vi 85 000 personer mellan 16–80 år varje vecka. Motsvarande siffra för 2023 är 105 000 personer vilket innebär en ökning med 24 procent. Även andelen av befolkningen i regionen som nås ökar. Från 96 procent år 2022 till 98 procent år 2023.
– Det är glädjande och stärkande siffror som befäster vår position som det självklara valet för öns nyhetskonsumenter. Att nästan alla gotlänningar i åldersgruppen kommer i kontakt med våra produkter varje vecka sporrar oss till att fortsätta göra relevant och intressant journalistik, säger Pär Ullrich.
Nyligen släppte även Kantarsifo den så kallade TS-upplagan, som även den bekräftar tillväxten på den digitala sidan. Antalet digitala prenumeranter fortsätter att öka i en stadig takt och fler och fler använder Helagotland. I december rapporterade vi om höstens succésiffror och under inledningen av 2024 nådde trafiken till sajten rekordnivåer.
– Vi ser att samma intresse även finns hos våra annonsörer, vilket vi är väldigt glada för. Fler och fler väljer att synas digitalt i vår trovärdiga och lokala kontext på Helagotland där annonsörerna får stark effekt av sin investering. Att fler besöker oss märks väldigt tydligt när vi tittar på antalet annonsvisningar vi har digitalt, vi ökade annonsvisningarna med över 25 procent i januari 2024 jämfört med januari 2023, säger försäljningschefen Melker Andersson.
Parallellt med den digitala tillväxten fortsätter förtroendet för den lokala tidningen att vara starkt. I Medieakademins årliga förtroendemätning, som presenterades i mars, svarade 48 procent att de hade mycket eller ganska stort förtroende för den lokala tidningen. Det är, bortsett från public service-bolagen, det högsta förtroendet bland alla medier i mätningen.
– Många annonsörer har kommit till insikten att man bidrar till att värna demokratin och det fria ordet genom att annonsera hos oss vilket så klart är ett starkt mervärde, säger Melker Andersson.
Samtidigt som den digitala tillväxten fortsätter minskar antalet personer som prenumererar på papperstidningen. Tappet i upplaga för Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar ligger på drygt 10 procent enligt Kantarsifo.
– Andelen som väljer papperstidning minskar, dock inte så mycket som rapporterats i Gratistidningen som har räknat fel. Den minskade printupplagan ligger i linje med hur prognoserna har sett ut och följer trenden i Mediesverige, säger Pär Ullrich.
Han menar att det är en global utveckling som drivs av digitaliseringen och förändringar i konsumtionsmönster.
– Den utvecklingen går inte att stå emot. Givetvis jobbar vi hårt för att bromsa tappet så mycket det går. Samtidigt är vår viktigaste uppgift på lång sikt att framtidssäkra verksamheten och se till att vi kan ha en stark redaktion som kan fortsätta att utveckla journalistiken, och då krävs anpassning och strategiskt förändringsarbete, säger han och fortsätter:
– Det viktigaste är att det finns många journalister som kan förmedla nyheter och historier om Gotland, oavsett i vilken kanal och i vilket format berättandet sker.