SMA: ”Vi är besvikna och förvånade”

Kalkbolaget SMA Mineral ville ha 3,6 miljarder kronor från staten, men de får ingenting. ”Det här är inte är värdigt en rättsstat”, säger huvudägaren Daniel Juvél.

Debatten om Ojnareskogens framtid ljöd långa vägar under sommaren 2012. Tre år senare beslutade regeringen att utöka Natura 2000-området kring Bästeträsk med Ojnareskogen.

Debatten om Ojnareskogens framtid ljöd långa vägar under sommaren 2012. Tre år senare beslutade regeringen att utöka Natura 2000-området kring Bästeträsk med Ojnareskogen.

Foto: Signe Sveds Söderlund

Gotland2022-04-20 13:11

År 2015 fattade Sveriges regering det mycket omskrivna beslutet att utöka Natura 2000-området kring Bästeträsk med Ojnareskogen.

Två bolag som inte gillade beslutet var SMA Mineral och Nordkalk, som båda hade för avsikt att bryta kalk där. När de inte längre kunde göra det valde de att stämma staten för förlorade intäkter. SMA Mineral krävde 3,6 miljarder kronor och Nordkalk 2,5 miljarder.

– Den här frågan är en skräckhistoria och hanteringen ett rättsövergrepp, sade SMA Minerals huvudägare, Daniel Juvél, i en tidigare intervju.

Vid tidpunkten för regeringsbeslutet bedrev SMA Mineral viss täktverksamhet på fastigheten Bunge Stucks 1:368, dock inte inom det utpekade Natura 2000-området.

– Vi har blivit av med hundratals miljoner ton kalksten på ett sätt som vi tycker är grundlagsvidrigt, sade Daniel Juvél.

undefined
Ojnareskogen blev riksbekant sommaren 2012, då ungdomar från Fältbiologerna byggde upp ett läger och tillsammans med andra intresserade demonstrerade mot avverkningen av skogen.

Under onsdagen kom domen gällande SMA Minerals skadeståndskrav. Mark- och miljödomstolen meddelade då att bolaget inte får någon ersättning från staten.

– Vi är besvikna och förvånade. Vi hade all anledning att förvänta oss en positiv dom, säger Daniel Juvél efter att domen fallit och fortsätter:

– Vi tycker att det inte är värdigt en rättsstat att agera så här. Vi anser att staten har ändrat våra förutsättningar på ett väldigt cyniskt sätt. De har utan relevant grund utsett ett ofantligt stort Natura 2000-område, och att vi då ska stå för hela kostnaden tycker vi är helt orimligt och förkastligt, fortsätter han.

Enligt domstolen hade det krävts att det pågick täktverksamhet på fastigheten när regeringsbeslutet om Natura 2000 fattades för att SMA skulle ha rätt till ersättning. Att de hade ansökt om tillstånd för att bryta just där är inte argument nog, menar domstolen.

Rätten var dock inte helt enig. Två ledamöter anser att SMA Mineral har rätt till ersättningen och inte ensamt ska bära den ekonomiska börda som Natura 2000-beslutet medfört.

– Det är anmärkningsvärt att domstolen var oenig, säger Daniel Juvél.

Domen kan överklagas fram till den 11 maj.

– Det kommer vi absolut att göra.

Daniel Juvél hoppas att staten i fortsättningen kommer att ta det rådande världsläget i större beaktande i tillståndsärenden:

– Kalkstenen är en av samhällets absolut viktigaste byggstenar. Vi ser vad som händer i vår omgivning och menar att kalksten är någonting som ett land borde ha väldigt hög självförsörjandegrad i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!