Hovrätten friar läkaren som hjälpte ALS-sjuk att dö

Den gotländske läkaren Staffan Bergström assisterade en svårt ALS-sjuk man som ville avsluta sitt liv. Nu friar hovrätten honom från narkotikabrott.

Staffan Bergström fråntogs sin läkarlegitimation hösten 2022 efter att ha assisterat en svårt ALS-sjuk man att dö.

Staffan Bergström fråntogs sin läkarlegitimation hösten 2022 efter att ha assisterat en svårt ALS-sjuk man att dö.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-12-19 15:30

Sommaren 2020 gav läkaren Staffan Bergström sömnmedlet pentobarbital till en svårt ALS-sjuk man. Patienten hade bestämt sig för att avsluta sitt liv och hade ett besök hos dödshjälporganisationen Dignitas i Schweiz inbokat, men kunde inte genomföra resan på grund av pandemirestriktionerna. Enligt Staffan Bergström var sömnmedlet till för att lindra andnöden som drabbade mannen då han på egen hand avlägsnade den andningsmask som höll honom vid liv.

Den gotländske läkarens agerande kostade honom läkarlegitimationen. Hösten 2022 konstaterade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att han "visat sig uppenbart olämplig" och att han inte agerat enligt "vetenskap och beprövad erfarenhet", i ett beslut som väckt debatt. Både förvaltningsrätten och kammarrätten har senare gett HSAN rätt.

För ett år sedan dömdes Staffan Bergström för narkotikabrott i en separat process i Attunda tingsrätt. Tingsrätten gick på åklagarens linje, som pekade på att han inte hade licens för pentobarbital och att överlåtelsen därmed varit olovlig. Staffan Bergström å sin sida menade att han fått läkemedlet av en kollega som skrivit ut det på korrekt sätt.

undefined
"Jag är pensionerad och har inget behov av en läkarlegitimation själv. Det här gör jag för de yngre läkarna."

Svea hovrätt har nu valt att fria honom, eftersom de inte anser att "ett åsidosättande av förfarandereglerna kring förskrivning i sig innebär att överlåtelsen till patienten i det här fallet inte kan ha skett för ett medicinskt ändamål".

– Klart att det är en lättnad. De har anklagat mig för att vara "langare" till en person som var obotligt sjuk i ALS. Det är helt världsfrånvänt att jag som läkare ska straffas för det. Jag hjälpte honom att sova in i döden, säger Staffan Bergström.

Att assistera någon att ta sitt liv är inte olagligt i Sverige. Däremot riskerar alltså läkare sin legitimation om de gör detsamma.

I början av 2024 hoppas Staffan Bergström att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp frågan om hans indragna legitimation. 

– Jag vill att det ska vara fullständigt möjligt att hjälpa en obotligt sjuk person att få avsluta livet, utan att man ska riskera sin läkarlegitimation. Det är viktigt att poängtera att en indragen läkarlegitimation innebär yrkesförbud. Det är katastrof för en yngre läkare, det är dem jag strider för, säger han. 

Om det inte går vägen i Sverige kommer han ta det här hela vägen till Europadomstolen, där han menar att det finns prejudicerande fall som kan hjälpa hans sak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!