Det senaste året har det stormat inom äldreomsorgen på Gotland. Det privata vårdbolaget Attendo hamnade i allas blickfång när deras äldreboenden Illiansgården i Hemse och Terra Nova i Visby kritiserades på bred front.
Även hemtjänsten kämpar i motvind. Nyligen meddelade de två privata företagen Solrosen och Unea hemtjänster att de lägger ner sina verksamheter i Visby på grund av svårigheter att rekrytera personal. Därmed finns det fyra utförare på Gotland, jämfört med nio för några år sedan.
– Det är oroväckande att personalen försvinner från branschen. Hade de valt bort vårt företag hade det varit en sak. Men det är ingen som vill jobba inom hemtjänsten längre, sade Sofia Hellgren, verksamhetschef på Solrosen, i en tidigare intervju.
Den rådande situationen fick kollegorna Marie Hurtig, Karolina Ekman, Ida Stenström och Tomas Jönsson, på Gotlands Hemtjänster, att ta till pennan och författa en insändare.
"Sluta med pajkastningen mellan verksamheter", vädjar de.
Kollegorna menar att det stora fokuset i debatten inte borde ligga på huruvida det är bra med privata aktörer eller ej, utan hur man ska lösa den stora personalbristen.
– Politikerna skjuter förbi målet, helt klart, säger HR-specialisten Tomas Jönsson.
Debatten skrämmer bort potentiell personal, menar verksamhetschef Marie Hurtig.
– Få vågar testa på jobbet när det enda de hör är hur dåligt det är. Jag har jobbat länge inom hemtjänsten och det brukar vara tufft, men inte så här. Nu är det på riktigt oroligt, det är verkligen ingen som söker. Vem tar hand om de äldre när all personal är helt bortskrämda från äldreomsorgen?
I slutändan är det de äldre som blir lidande, konstaterar planeraren Karolina Ekman.
– Så varför pratar ingen om vilken kris det här verkligen är?
Gotlands hemtjänster har 80 anställda och 160 kunder, varav flera tillkommit de senaste veckorna efter att Solrosen och Unea aviserade avvecklingen i Visby. Om företaget kommer att klara av bemanningen i sommar är högst osäkert.
– Vi kommer att kämpa så långt det går, men oron är stor, säger Karolina Ekman.
– Så här illa har det aldrig någonsin varit. Jag trodde inte för mitt liv att det här jobbet skulle handla så mycket om rekrytering, och så lite om den befintliga personalen, säger Tomas Jönsson.
Kollegorna önskar att de såg en större samverkan mellan de olika aktörerna på Gotland.
– Genom att samverka kan vi skapa en äldreomsorg där personalen trivs, oavsett arbetsgivare, och där de kan gå hem med gott samvete efter en arbetsdag, med vetskapen att de som tar emot hjälpen mår bra och kan sova gott och tryggt varje natt, säger Marie Hurtig.
De önskar också att fler röster höjdes för vinsterna med arbetet inom äldreomsorgen.
– Man får så mycket. Det bästa är att få träffa de gamla och ta del av deras historia, de har så mycket att berätta och är så tacksamma. Det är inte bara ett jobb, de äldre blir en del av ens liv, säger Marie Hurtig.
– Vi kan vara den enda sociala kontakten de har. Vi blir deras trygghet, säger Tomas Jönsson.
Alla inom äldreomsorgen jobbar för samma sak, poängterar Karolina Ekman.
– Oavsett om vi jobbar privat eller för regionen vill vi att våra äldre ska ha det bra. Det är de värda efter ett långt liv.