I försvarsmaktsövningen Aurora 2023 deltar cirka 26 000 soldater, befäl och övrig personal från sammanlagt 14 länder. Den inleddes den 17 april och kommer att fortgå till den 11 maj. Övningen kommer att märkas av i hela landet, men tyngdpunkten ligger på fastlandet i södra Sverige.
Med det sagt kommer även Gotland och dess försvarspersonal att involveras i övningen, vilket vi har skrivit om tidigare. Det sker framför allt runt månadsskiftet april–maj och då är det hemvärnet – 32:a Hemvärnsbataljonen, som den heter – som står i fokus. Den 28 april inleds deras övningsmoment med att larmkedjan testas. Sedan väntar hetluften.
– Scenariot är att vi ska skydda och bevaka skyddsobjekt på norra Gotland, säger hemvärnschefen Göran Karlsson.
Efter nästan 50 år i Försvarsmakten – med bland annat två tjänstgöringsperioder i Afghanistan – har den gotländska bataljonen i honom en ledare med stor erfarenhet. Och det är en bataljon som under den senaste tiden har märkt en tydlig tillströmning av frivilliga.
– Vi är snart 400 personer nu, eller 0,67 procent av Gotlands befolkning. Jämfört med exempelvis Stockholm så är det en jättehög andel. Men trots det saknar vi ändå lite folk, säger Göran Karlsson och fortsätter:
– Vi vill ju helst ha personer som har någon sorts vana med vapen sedan tidigare. Det går så mycket snabbare att öva upp sig då. Men eftersom regementet lades ned 2004 och den allmänna värnplikten avskaffades 2010 så är det lite brist på sådana personer på Gotland.
Göran Karlsson beskriver hemvärnet som ett nät som spänner sig från Fårö till Sudret.
– Eftersom det finns frivilliga på hela ön så har vi ögon överallt. Att ha den lokalkännedomen är väldigt viktigt – då kan vi snabbt lägga märke till om något avviker från det normala, säger han.
Samtliga frivilliga i en hemvärnsbataljon tränar med vapen och ska kunna delta i strid. Vid övningen på norra Gotland under Aurora 2023 kommer fienden att utgöras av soldater från regementet K4 i Arvidsjaur.
Ni kommer alltså att möta ett reguljärt arméförband i strid. Kommer inte det att bli väldigt tufft?
– Vi har faktiskt övat mot dem förut. Då gick det väldigt bra – de tog sig inte fram till objekten som vi skyddade. Våra hundar och hundförare letade upp dem i skogen innan de kunde göra något. Hundarna är en väldigt viktig resurs för oss, säger Göran Karlsson.
Under övningen kommer han att ha rollen som ”krigsförbandschef” och vara den som delar ut order neråt i bataljonen. Han får i sin tur order från P 18:s högsta befäl.
Du har varit i Försvarsmakten i nästan ett halvt sekel. Är det stor skillnad mellan att leda faktiska soldater och frivilliga i hemvärnet?
– Nej, faktiskt inte. De strävar alla mot samma mål – försvaret av vår ö. Sedan tycker jag också att vi har lyft oss väldigt mycket de senaste åren. Vi är nog den mest väldrillade hemvärnsbataljonen i hela Sverige, säger Göran Karlsson.
Han är tydlig med att bataljonen absolut skulle hamna i hetluften om en främmande makt skulle angripa Gotland.
– Då skulle ju vi och P 18 ta den första smällen. Så vi är ju jätteviktiga här på Gotland – troligen viktigare än någon annanstans i Sverige.