Specialistsjuksköterskorna Johan Vanky och Fredrika Lindgren har precis parkerat sin ambulans i garaget vid väg 148 och tagit sig upp till fikarummet.
– Vill du ha kaffe? frågar Johan medan han ger sin kollega en liten chokladkaka.
Själv knäcker han en läsk. När som helst kan nästa larm komma in, så det gäller att ladda upp med energi.
Nya regler om dygns- och veckovila har fått många inom vårdens och omsorgens dygnet runt-tjänster att fly sina yrken. Helagotland har rapporterat om uppsägningar på onkologen på Visby lasarett och från övriga landet flödar krisrapporterna in om ambulanspersonal som lämnar yrket.
Men inom ambulanssjukvården på Gotland finns inte det problemet.
– Vi är fullbemannade och har snarare kö med folk in, berättar Cecilia Gustafsson, verksamhetschef på Samariten ambulans.
Det ska däremot inte tolkas som att ambulanspersonalen på Gotland älskar de kritiserade reglerna kring dygns- och veckovila. I och med att ambulanserna på ön körs av företaget Samariten så påverkas de än så länge inte. De privata vårdgivarna förhandlar fortfarande om detta och ett nytt avtal väntas inte förrän i augusti 2024.
Men det är något annat som ligger bakom den här arbetsplatsens attraktionskraft. Det börjar kännas när specialistsjuksköterskorna Viktoria Axell och Jennie Svensson ansluter, följda av sin chef.
– Det här är som en andra familj. Klockan 03 på väg ut mot Hemse så öppnar man upp sig lite, det är högt och lågt, och så delar man situationer med varandra som ibland är extraordinära, säger Viktoria Axell.
Lite extra familjärt är det för Jennie Svensson som flyttade till ön med sin sambo för ett par år sedan. Nu jobbar de båda på Samariten.
– Vi ville ifrån Stockholm och så hade vi turen att få jobb här. Det har ju varit svårt och så har det varit länge, säger hon.
En specifik person verkar vara extra viktig i Gotlandsambulansens popularitet.
– Hon sitter där, säger Johan Vanky och pekar på sin chef Cecilia ”Cilla” Gustafsson som generat försöker vifta bort berömmet med ett ”Nej, det tror jag inte!”.
Men flera av medarbetarna stämmer in. Med en erfaren chef har arbetsplatsen fått en kontinuitet och stabilitet. Även genom mer turbulenta tider, som när operatören Falck byttes ut mot Samariten ambulans våren 2022. Det skedde då Region Gotland gjorde en ny upphandling av ambulanssjukvården, en upphandling som ställde nya krav. Bland annat krävdes nu utbildade specialistsjuksköterskor i ambulanserna, vilket innebar att alla ambulanssjukvårdare med undersköterskeutbildning behövde bytas ut. Flera av dem fick jobb i den nya sjuktransportbilen, som är ett mellanting mellan ambulans och taxi, men drygt hälften sa upp sig.
– Därmed behövdes 15–16 specialistutbildade sjuksköterskor. Men det blev inte ett så stort problem som vi hade tänkt oss, säger Cecilia Gustafsson.
Det tog bara ett drygt halvår så var tjänsterna tillsatta och nu är det alltså kö in igen.
Det enda orosmolnet är de nya reglerna kring dygns- och veckovila som kommer att innebära slutet för dygnspassen. Johan Vanky är en av dem som älskar de långa passen som även innebär långa perioder av ledighet däremellan. Men ändå funderar han inte över att sluta, han gillar sitt jobb för mycket.
– Jag har jobbat inom slutenvården också, men det här passar mig bättre. Här har man en patient i taget och de varierar från purfriska till döende. Det är lite av tjusningen, att det är så varierande.