Intresset för Gotland ur ett militärstrategiskt perspektiv har alltid varit stort. Med den senaste tidens försämrade säkerhetsläge i Europa har den gotländska situationen också utlöst diskussioner i medierna med jämna mellanrum. Under våren bjöd SVT:s Utrikesbyrån in en expertpanel – generalmajoren Johan Pekkari, tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt och journalisten Bert Sundström – för att tala om det ryska hotet under rubriken "Vill ha Gotland".
I programmet spelas klipp ur den ryska statstelevisionen upp, där experter med hjälp av linjer på en karta visar hur en invasion av Gotland skulle gå till. Det är ingen ovanlig företeelse att ryska krigsexperter fantiserar om nya erövringar i direktsändning, enligt Bert Sundström.
– Det här sker regelbundet på rysk tv. Det är ett hopkok på gamla imperiedrömmar, säger han.
En av frågorna som panelen diskuterar är utplacering av kärnvapen på Gotland. I och med DCA-avtalet, ett försvarspolitiskt samarbete som ger USA tillgång till svenska militärbaser, är det nu teoretiskt möjligt att placera kärnvapen på svensk mark. Till skillnad från Norge har den svenska regeringen inte gjort något uttalande för att utesluta det. Men Carl Bildt avfärdar frågeställningen.
– Det är fullständigt hypotetiskt. Om det skulle bli kärnvapenkrig kommer det ske från helt andra platser. Det här är en väldigt svensk diskussion, säger han.
I veckan gjorde även Aftonbladet ett avsnitt om Gotlands säkerhetssituation i sin podcast Daily, där titeln är "Hotet mot Gotland". Där får militärexperten Joakim Paasikivi förklara varför länder är så intresserade av att ha kontroll över Gotland och hur ett invasionsscenario skulle se ut, något som Helagotland tidigare har berättat om.
– Med ett luftvärnssystem på Gotland skulle Ryssland kunna stänga Östersjöinloppet, vilket skulle göra det svårt för Nato att förstärka Baltikum, säger han, och tillägger:
– Om det blir krig i vår region, då är Gotland är ett högvärdigt mål.
Men det finns också de som hävdar att säkerhetshotet mot Gotland förstoras upp. Konstnären och gotlänningen Knut Stahle är en av dem som uttalar sig kritiskt om upprustningen i SVT:s Utrikesbyrån.
– Vi ska inte behöva välja mellan Nato och Ryssland. Det finns något däremellan. Jag är pappa, och jag vill inte att mina barn ska bli Natosoldater, säger han.
Den tidigare politikern och numera fredsaktivisten Gudrun Schyman anser att upprustningen inte står i proportion till säkerhet.
– Alla som deltar i den här fruktansvärda militariseringen av det man kallar för säkerhet är svaret skyldigt: vem är det som hotar Sveriges land? säger hon i samma program.
I slutändan tycks de flesta vara överens om att risken för en rysk invasion av Gotland ändå inte är överhängande. När Joakim Paasikivi får frågan om gotlänningar bör vara oroliga för en invasion är svaret nej.
– Situationen är likvärdig med resten av Sverige: njut av sommaren men ha en hög vaksamhet, säger han.