”Den här sommaren har effekterna av klimatförändringar varit extra tydliga”, skriver Gotlands länsstyrelse i ett pressmeddelande.
Deras kollegor i Dalarnas, Hallands, Jämtlands och Örebro län har fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av översvämningarna efter stormen Hans. Andra delar av Europa och världen drabbades i stället av extremhetta, vilket ledde till torka och bränder.
Gotland var relativt förskonat från både det ena och det andra, i jämförelse – men så blir det kanske inte nästa gång.
Klimatförändringarna leder bland annat till stigande havsnivåer och fler skyfall med översvämningar. Kombinationen gör att kustregioner kan drabbas särskilt hårt, bland annat med eskalerande erosion.
– Vi ser ju redan vad som händer vid en högvattenhändelse utmed kusterna. Så som det ser ut vid extremt högvattenstånd i dag, det kan mycket väl vara normalläget i framtiden, berättar länsstyrelsens klimatanpassningssamordnare.
Tidsrymden? Det är alltjämt en mycket svår fråga, om det handlar om 50 år eller snarare 100, då väldigt många faktorer påverkar den ekvationen.
Gotland – både länsstyrelsen och regionen – har nu inlett en så kallad ”kustsamverkan” med Blekinge och Kalmar. Tillsammans ska man arbeta med hur kustsamhällena kan ”utvecklas och anpassas”, samt hur ”bebyggelse, natur- och kulturvärden kan skyddas när havet stiger”.
– Samarbetet är viktigt för oss, för att vi får tillgång till forskning och expertis, samtidigt som vi kan hjälpas åt och lära oss av varandra när vi testar olika problemlösningar. Det kommer bidra till att vi kommer fortare fram i klimatanpassningsarbetet, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i en kommentar.
Som exempel nämner Elin Sander ett redan befintligt projekt i Blekinge kring att skydda världsarvet Karlskrona.
Vi har ju ett sådant även här – och att det ligger i ett utsatt läge syntes bland annat efter stormen Malik i fjol, då Almedalen översvämmades och delar av strandpromenaden försvann.
– Vi vet redan att världsarvet påverkas, men hur sårbart det är om det där blir den nya normalnivån, det vet vi inte än.
Öland håller, i sin tur, på med förbättrad så kallad ”erosionskartering”, något Elin Sander vill få till även för Gotland.
En annan del är informationsspridning:
– Den som äger en fastighet ansvarar för den. Men myndigheterna ska bidra med kunskap om hur den kan påverkas.