I februari berättade socialdirektör Marica Gardell om att socionomprogrammet på Campus Gotland, riskerar att försvinna från ön. Utbildningen som startade på Gotland 2018 har varit populär och enligt Marica Gardell har i princip alla som gått programmet kunnat få jobb på Gotland, inte bara inom socialförvaltningen utan också inom skolan och hälso- och sjukvården.
– Det har betytt enormt mycket för Gotland, säger Marica Gardell.
Utbildningen på Campus Gotland startade 2018. Första året hade närmare 150 studenter socionomprogrammet som förstahandsval och de ursprungliga 30 utbildningsplatserna ökades till 40 de två första åren.
Men trots att utbildningen varit stor på Gotland så har den varit en av de minst sökta utbildningarna i landet och enligt Uppsala universitet är socionomutbildningen dyr att driva. Det är en bred utbildning som kräver en bred lärarkompetens och de lärarna har inte funnits på Gotland utan har behövt resa hit eller använda olika distanslösningar.
Ett annat problem har, enligt Uppsala universitet, varit att många studenter hoppat av utbildningen längs med vägen.
Universitetets förslag var därför att flytta utbildningen till Uppsala, men att studenterna skulle göra sin praktik på ön och bland annat erbjudas gotländska mentorer. Men det förslaget får nobben av Region Gotland, som nu tagit ställning.
– Egentligen handlar det om två terminer och socialförvaltningen skulle erbjuda boende, datorer och jobb. Det är ett ganska knivigt paket. Bostäder är en av våra största utmaningar, säger Marica Gardell.
Hon menar att det även är problematiskt att bara erbjuda dessa fördelar till studenter från socionomprogrammmet.
– Vi har många som studerar till exempelvis sjuksköterskor och fysioterapeuter, och vi skulle i så fall behöva hitta någon form av rättvisa. Vi gjorde bedömningen att så som det ser ut i dag så är det inte möjligt, säger Marica Gardell och fortsätter:
– Vi är glada att de tänkte på oss men vi ser inte det som gångbart.
Uppsala universitet ska nu titta på möjligheten att bedriva utbildningen på distans.
– Vi håller på med en utredning och ska sedan diskutera den med regionen. Det kommer att bli klart någon gång under våren, skriver Fredrik Andersson, utbildningsledare vid kansliet för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet, i ett mejl.