2018 startade socionomutbildningen på Campus Gotland. För Region Gotland var det en efterlängtad satsning. Många var också intresserade av att gå utbildningen – närmare 150 sökande hade programmet som förstahandsval och de ursprungligen 30 utbildningsplatserna utökades till 40 de två första åren. I början av 2023 blev den första kullen klar.
– Vi har verkligen haft ett uppsving där vi har kunnat rekrytera. Vi har också vetat vilka medarbetare vi möter och de har vetat vilka de möter, säger Marica Gardell, socialdirektör i Region Gotland som önskar att utbildningen ska bli kvar på ön.
Men trots att socionomprogrammet var en av utbildningarna med flest sökande till höstterminen 2022, meddelade Uppsala universitet i höstas att man pausar intagningen för 2023.
– Grundproblemet med socionomutbildningen är att den är väldigt dyr att driva. Det är en bred utbildning med många olika typer av ämnen som behöver en väldigt bred lärarkompetens. De lärarna finns inte på Gotland, de har behövt resa till Gotland eller använda olika distanslösningar, vilket inte är jättebra – det här är en campusutbildning, säger Fredrik Andersson, utbildningsledare vid kansliet för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet.
Enligt honom är personalfrågan inte det enda problemet.
– Vi tappar också studenter längs vägen, så kullen efter 3,5 år blir väldigt liten. Det är svårt att hitta tillräckligt underlag på Gotland.
Att utbildningen varit en av de populäraste på Campus Gotlands kommenterar Fredrik Andersson så här:
–Det är med Gotlandsmått mätt. Men allt är relativt och det är en av de minst sökta programmen i landet. Söktrycket faller hela tiden. Jag tror att det fanns ett uppdämt behov i början, men den efterfrågan har till viss del betats av.
De två första utbildningsomgångarna höll Marie Cederschiöld högskola (tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola) i.
– Där har vi haft ett nära samarbete och haft medarbetare som har varit inne i vissa block. Vi har kunnat knyta utbildningen direkt till praktiken och kunnat erbjuda studentmedarbetare och feriejobb, säger Marica Gardell.
Fredrik Andersson menar att det var andra förutsättningarna då.
– De fick andra villkor än vad vi har – de fick mer pengar. Men det är inte främst ett pengaproblem, utan det handlar om att ha lärare på plats. De kunde därför göra på ett annat sätt. Vi måste ro runt det här med befintlig personal, säger han.
Marica Gardell var en av dem som initierade utbildningen.
– Det har betytt enormt mycket, vi har kunnat anställa i princip alla som har gått socionomprogrammet, inte bara inom socialförvaltningen utan också inom skolan och hälso- och sjukvården, säger hon.
För regionens kompetensförsörjning har det varit avgörande.
– Vi hade inte klarat oss utan socionomutbildningen, säger Marica Gardell.
Även om personalläget just nu generellt ser bra ut, behövs nytillskott.
– Vi vet att vi har pensionsavgångar framåt och vi har en mer rörlig arbetsmarknad. Det är också fortfarande ett kvinnodominerat yrke, vilket innebär att många bildar familj under ett par år och inte är i yrket då. Det gör att vi hela tiden har ett behov.
Universitets förslag är att flytta utbildningen till Uppsala, men att samarbetet med regionen ska fortsätta. Bland annat ska studenterna göra sin praktik på ön och erbjudas gotländska mentorer.
– Vi vill fortsätta samarbeta med regionen, men att man skruvar på det och istället för att ha hela programmet, sju terminer, på Gotland så har man de tre sista där, säger Fredrik Andersson.
Skulle regionen säga ja till förslaget kan utbildningen snart vara igång igen.
– Då har vi väldigt korta ledtider till att starta.
Den här veckan ska socialförvaltningen ha ett möte för att ta ställning till förslaget.
– Vi har respekt för Uppsala universitet som aktör och det de beskriver med bland annat kompetensförsörjning, men vi önskar en helt annan utveckling än vad de föreslår nu, konstaterar Marica Gardell.
– Vi är väldigt tacksamma för den här utbildningen, men den är kanske inte så självklar som vi trodde att den var.
Hon tror inte att det blir samma sak om utbildningen flyttas till Uppsala.
– Jag tror att för väldigt många betyder en utbildning på Gotland att man kan studera när man är lite äldre. Jag tror inte att det är så enkelt när man är etablerad med familj och bostad att ta sig till fastlandet och plugga i 3,5-4 år.