Under tisdagsförmiddagen kunde Helagotland avslöja att Inger Harlevi (M) lämnar sitt uppdrag som regionfullmäktiges ordförande med omedelbar verkan.
De senaste veckorna har Inger Harlevi figurerat mycket i media, bland annat efter att toppolitikern låtit Region Gotland stå för kostnader för resor som hon genomfört på uppdrag av Hanseförbundet. I helgen kunde även Helagotland rapportera att hon inte heller har använt den resebyrån som regionen har ett upphandlat ramavtal med, utan i stället bokat via ett annat företag.
Inger Harlevi själv avböjer vidare kommentarer. Andreas Unger är Moderaternas gruppledare i regionfullmäktige. Han berättar att kontakten med Inger Harlevi har varit löpande.
– Vi hade ett samtal med Inger för ett par dagar sen och sedan ett nytt samtal igår. Under den tiden har Inger själv valt att bestämma sig för partiets bästa och sett att detta har blivit olyckligt. Det var inte menat så här, men det blev så här. Och hon har då valt att ta ansvar för sitt agerande genom att lämna sitt uppdrag, säger Andreas Unger.
Även fast Inger Harlevi lämnar sin post som ordförande kommer hon att stanna kvar på sin plats i fullmäktige. Andreas Unger säger att partigruppen fortfarande har förtroende för henne som regionfullmäktigeledamot.
– Inger är en väldigt duktig politiker. Hon är kunnig och det är få som har den långa politiska erfarenheten. Jag tycker att hennes agerande visar på att vi kan ha förtroende för henne, att hon faktiskt kliver ifrån när man har gjort fel och lämnar posten till någon annan.
Efter Helagotlands rapportering valde partigruppen att starta en internutredning kring Inger Harlevi och hennes resor.
– Inger själv har varit behjälplig med att berätta vilka resor hon har gjort. Vi har även letat fakta och tittat på vad det finns faktiska beslut på och inte. Vi har upptäckt brister med hur attest- och delegationsordningar hanteras inom Region Gotland, inklusive hur betalningar godkänns och att man kan handla utanför avtal och ändå få fakturorna betalda. Det uppmanar vi nu regionen att arbeta vidare med, säger Andreas Unger och tillägger:
– Sedan jobbar vi med människor och vi är inte ofelbara. Men det ska inte kunna ske i den här utsträckningen.
Hur har det kunnat ske?
– Vi är folkvalda som reser på olika uppdrag, men det kan bli att vi prioriterar att inte åka på en del resor på grund av ekonomiska orsaker eller för att vi inte tycker att det kommer att ge tillräckligt mycket. Den tydligheten behöver vi inom fullmäktige stärka så att det blir lättare att se vilka resor våra folkvalda åker på, säger Andreas Unger.
Transparensen bör även gälla så kallade traktamenten, enligt Andreas Unger. Traktamenten är kostnadsersättningar för resor i tjänsten. I dagsläget är det inte ett krav att lämna in dessa ansökningar till regionen, berättar Andreas Unger:
– Om man inte lämnar in traktamentesansökningar är det inte möjligt för politiker att se vilka resor som faktiskt görs på regionens bekostnad, då traktamenten attesteras av politiker. De kommer helt enkelt inte till vår kännedom. Vi har inte känt till Harlevis resor och det är ett bekymmer. Annars hade detta kommit fram tidigare och pratats om tidigare.
Det är alltså Moderaternas önskan att man aktivt ska kunna se politikernas resor från och med nu?
– Jag kan tycka att det är en självklarhet. Och jag tycker att det är medborgarnas rätt att också kunna se det. Det ska inte finnas otydligheter kring vad vi är valda till och vad vi gör för uppdrag.
Varför har det inte alltid varit självklart?
– Det är lite utav problematiken när man jobbar som förtroendevalda, att man ibland ärver tidigare system som alla förväntas veta. Men det är inte alltid alla vet. Huvudscenariot är att vi har koll på alla resor, men detta verkar ha gått under radarn.
Valberedningen inleder nu sitt arbete med att hitta en ny kandidat till uppdraget som regionfullmäktiges ordförande. Moderaterna har elva namn bland sina 13 mandat att välja emellan, eftersom Andreas Unger och Inger Harlevi inte deltar i processen. Fram till dess Moderaterna har valt en ny person så är det förste vice ordförande Christer Engelhardt (S) som tar över klubban som tillförordnad ordförande i regionfullmäktige.
Finns det några kandidater som är extra intressanta just nu?
– Jag som gruppledare har valt att inte vara med i den processen. Jag kommer att samarbeta med vem jag än får och jag vill inte favorisera någon, säger Andreas Unger.
Hur ser tidsplan ut för när ni hoppas vara klara med processen?
– Det är vår mening att det ska vara färdigt till det första regionfullmäktigemötet i höst. Det ger oss hela sommaren att välja rätt kandidat.
Kommer det bli några konsekvenser för Inger Harlevi efter att ha gått utanför avtalet?
– Det är ingenting som Moderaterna beslutar över. Det ligger inte hos oss utan hos regionen.