Nyinflyttade får ingen info om Gotland

De senaste åren har folk som flyttat hit inte fått ett välkomnande eller info från och om Region Gotland. Missen upptäcktes av en slump.

Frågan hur viljan och möjligheten att flytta hit påverkas av Destination Gotlands prishöjningar ska nu analyseras noggrannt.

Frågan hur viljan och möjligheten att flytta hit påverkas av Destination Gotlands prishöjningar ska nu analyseras noggrannt.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Gotland2023-01-18 07:02

Det var när en nyinflyttad skickade synpunkt till regionen om att de inte fått något välkomnande eller information om Gotland när de flyttade hit nyligen, som missen upptäcktes.

Mimmi Gibson är sedan oktober marknads- och varumärkesansvarig för varumärket Gotland:

– Vi fick in synpunkten och det var jättebra för jag kände inte till att informationen inte skickats ut på ett tag. Sedan dess har jag gjort lite efterforskningar och det här är ju en jätteviktig fråga, och något jag kommer jobba med under året, säger hon.

LÄS ÄVEN: Så ska de locka barnfamiljer till hotade skolorterna

Hon berättar att det var i samband med att Inspiration Gotland började avvecklas 2018 som uppgiften med utskick lite föll mellan stolarna.

– Bemötandet är en otroligt viktig fråga för varumärket Gotland och för att känna att man blir välkomnad hit. Det jag kommer göra nu är att både hitta goda exempel på hur andra jobbar, men även kolla på hur vi jobbade med frågan tidigare, för det har jag ingen kunskap om i dag faktiskt. Jag minns inte själv hur det var när jag flyttade tillbaka till Gotland och vad som kom i form av information ifrån regionen.

Nu ska hon ta reda på vad människor vill ha och vad de behöver:

– Jag tänker att det är superviktigt att få något offentligt välkomnande när man flyttar hit, kanske av regiondirektören och landshövdingen, där man känner att det här är företrädare för Gotland som faktiskt uppskattar att vi tagit det här stora steget att flytta hit. Sen brukar det väl vara någon form av symbolisk nyckel till staden eller något i den stilen, men jag vet inte om det känns så hållbart och fräscht i dag att producera en massa plastnycklar. Men olika typer av erbjudanden brukar det ju vara, och så har jag förstått att det man eftersöker är någon form av ingång till hur man till exempel listar sig på vårdcentral och liknande. Sådana kommunala frågor som är viktiga i människors liv.

Även ingångar till kultur- och föreningslivet är viktigt, menar hon, så att nyinflyttade kan fortsätta med sina intressen, eller hitta nya.

Hur tror du att fördyringen av båtbiljetter och annat påverkar viljan att flytta hit?

– Som läget ser ut just nu med ökade kostnader på nästan alla områden tror jag att människor tänker sig för både en och två gånger. Om man flyttar hit vill man så klart kunna hålla kontakten med vänner och familj, och då är det knepigare när det kostar mer pengar att ta sig till och från Gotland. Det här påverkar nog många och på många olika sätt, varför det är viktigt att göra en djupdykning och analysera konsekvenserna.

Regiondirektör Peter Lindvall berättar att det arbetet redan är igång:

– Vi har påbörjat ett arbete för att analysera konsekvenserna av prisökningarna. I övrigt försöker vi bilda oss en uppfattning om hur höjningarna kommer att slå mot gotlänningar, godset och gästerna.

I ett försök att bedöma, analysera risker och presentera presumtiva scenarios av Destination Gotlands prishöjningar har strateger på avdelningen Regional utveckling samt representanter för näringslivet tagit fram en rapport. I den har man genom både kvalitativa och kvantitativa bedömningar undersökt hur prishöjningarna kommer påverka attraktionskraft, besöksnäring, företagande, kompetensförsörjning, landsbygdsutveckling, produktion av mat- och livsmedel med mera, och där de initiala bedömningarna ser väldigt mörka ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!