Fastighetsägarna försvarar rekordhöga hyreshöjningar

Flera gotländska hyresvärdar vill höja hyrorna med nästan 15 procent. Det fick Hyresgästföreningen att gå i taket – men Fastighetsägarna försvarar sin bedömning. ”Om alla ska ha råd att bo överallt kommer vi inte ha kvar några hyresrätter”, säger chefsekonomen Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarna har föreslagit kraftigt höjda hyror över hela landet, även på Gotland.

Fastighetsägarna har föreslagit kraftigt höjda hyror över hela landet, även på Gotland.

Foto: Fredrik Persson/TT

Gotland2024-07-13 11:05

Sju hyresvärdar med omkring 180 lägenheter på Gotland företräds av branschorganisationen Fastighetsägarna i hyresförhandlingarna inför nästa år. Nyligen aviserade organisationen att de begärde en hyreshöjning på 14,8 procent för de gotländska lägenheterna, vilket fick Hyresgästföreningen att rikta skarp kritik. Dels anser Hyresgästföreningen att fastighetsägarna saknar förståelse för hyresgästernas situation genom att kräva rekordhöga hyror, dels vänder de sig emot att Fastighetsägarna kommer med sitt krav så tidigt.

– Det här är inget annat än ett fult förhandlingsspel, vi tror inte att Fastighetsägarna har för avsikt att komma överens med oss, sade Susanne Sjöblom, som är ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Nu svarar Fastighetsägarna på kritiken. Enligt chefsekonomen Tomas Ernhagen speglar den begärda hyreshöjningen kostnadsökningarna för hyresvärdarna. 

– Det har skett en kostnadsexplosion. Under bara de senaste åren har det blivit 25–30 procent dyrare att förvalta hyreslägenheter. Därtill har räntekostnaderna fördubblats. Vad vi är ute efter är en rimlig fördelning av kostnaderna på hyresmarknaden för att kunna bygga och underhålla hyresrätter i framtiden.

undefined
Tomas Ernhagen är chefsekonom på Fastighetsägarna.

Inför förhandlingarna har parterna kommit överens om en modell för att beräkna kostnadsökningarna, och det är utifrån den modellen som Fastighetsägarna har nått fram till siffran på nästan 15 procent, enligt Tomas Ernhagen.

Många i hyresrätt har en ansträngd ekonomi och en sådan hyreshöjning skulle kunna vålla stora problem. Vad tänker du kring det?

– Det finns absolut hushåll i landet som är i en svag ekonomisk situation, och där finns det också skyddsnät, som bostadsbidrag. Men om alla ska ha råd att bo överallt kommer vi inte ha några hyresrätter i framtiden, säger Tomas Ernhagen och tillägger:

– Vi kan inte sätta hyresutvecklingen efter de svagaste i samhället, tyvärr. Där måste vi hitta ett annat sätt att skydda dem. Ytterst är det en politisk fråga.

undefined
Adjutanten 2 är ett av bostadsområdena som kan få höjda hyror.

Vad gäller tidpunkten, där Hyresgästföreningen är kritiskt till att Fastighetsägarna bryter branschpraxis och lägger förslaget långt innan parterna samlas till hösten, säger Tomas Ernhagen att det handlar om att försöka hinna klart med förhandlingarna tidigare.

– Målet är att hyrorna ska vara satta till januari och vi har i princip aldrig lyckats med det. Vi måste börja förhandla tidigare om vi ska undvika att hyresgäster får retroaktiva hyreshöjningar, säger han.

Förra året landade hyreshöjningarna på 5,7 procent för Gotlands privata hyresvärdar efter att förhandlingarna brutit samman och ärendet i stället gått till en skiljeman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!