BESKEDET: Så mycket vill privata värdarna höja hyrorna

Inför stundande förhandlingar yrkar flera gotländska hyresvärdar på en nästan 15-procentig hyreshöjning till nästa år. ”Det är både väldigt oseriöst och oansvarigt”, säger Susanne Sjöblom på Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen gäller den föreslagna höjningen sju gotländska hyresvärdar.

Enligt Hyresgästföreningen gäller den föreslagna höjningen sju gotländska hyresvärdar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2024-07-08 18:16

Nyheten i korthet

  • Flera hyresvärdar på Gotland yrkar på en 14,8-procentig hyreshöjning från och med 1 januari 2025.
  • Hyresgästföreningen kritiserar kravet som "väldigt oseriöst och oansvarigt".
  • Yrkandet berör sju gotländska hyresvärdar och omfattar cirka 180 lägenheter.

Det är genom branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm som de gotländska hyresvärdarna i fredags gick ut med att man yrkar på en hyreshöjning med 14,8 procent från och med den 1 januari 2025. Därmed är yrkandet högre än i fjol, då man gick in i förhandlingen med ett krav på en 12-procentig höjning.

Efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen bröt samman i december 2023 hamnade ärendet hos en skiljeman. I april i år meddelades slutligen att höjningen landade på 5,7 procent, som då gällde retroaktivt från den 1 januari. Efter beskedet rådde besvikelse hos både fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

– Vi hade räknat med att de skulle få samma höjning som övriga kommuner. Kostnadstrycket är ju lika tufft i dessa kommuner som på andra håll, sade Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard till Helagotland då.

undefined
Nathalie Brard.

Samtidigt tyckte motparten att höjningen blev för kraftig.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan i dag kämpar med sin ekonomi, sade Manfred Klint på Hyresgästföreningen.

Och i år verkar alltså samma konflikt uppstå igen. På måndagseftermiddagen skickade Hyresgästföreningen ut ett pressmeddelande med hård kritik mot Fastighetsägarna Stockholm och yrkandet på Gotland.

– Det är både väldigt oseriöst och oansvarigt. Vissa hyresgäster fick retroaktiva hyreshöjningar på 5,7 procent från den 1 januari och redan nu kommer Fastighetsägarna tillbaka och kräver rekordhöga höjningar för 2025, säger Hyresgästföreningen Region Stockholms ordförande Susanne Sjöblom i pressmeddelandet.

undefined
Susanne Sjöblom är ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Hyresgästföreningen menar att det dessutom är alldeles för tidigt på året att komma med ett yrkande, eftersom hyresförhandlingarna vanligtvis sker under hösten. På sin hemsida skriver emellertid Fastighetsägarna Stockholm att det i år skett ”tidigare än vanligt för att den nya hyran ska kunna aviseras med januarihyran”, och inte behöva höjas retroaktivt.

Enligt Hyresgästföreningen gäller yrkandet sju gotländska hyresvärdar – Fastighetsbolaget Holm Johansson AB, Mm Invest Gotland AB,
Adjutanten 2 AB, Viridis AB, Bergvalls Fastigheter AB, Rederi Reut AB och Skeppargillet i Visby. I pressmeddelandet uppger man att det sammanlagt är cirka 180 lägenheter som berörs av kravet.

Helagotland har sökt Fastighetsägarna Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!