För tio år sedan redovisade vi en kartläggning av medelåldern i öns socknar. I Fole var medelåldern lägst (37,3 år) och i Fleringe högst (58,1). Det skiljde alltså 20,8 år mellan yngsta och äldsta socknen.
När vi följer upp statistiken tio år senare har gapet mellan äldsta och yngsta socken ökat. Yngst och äldst är fortfarande Fole och Fleringe, och nu skiljer det 24,3 år. I båda socknarna har medelåldern ökat, men Fleringe hör till de socknar där den ökat mest.
Det är fortfarande fastighetsmarknaden som påverkar medelåldern i socknarna mest. De yngre vill gärna bo med pendlingsavstånd till Visby och inåt landet finns många socknar där villapriserna är överkomliga. Nästan alla socknar med en medelålder lägre än öns genomsnitt ligger inåt landet på mellersta Gotland.
I Fole har den senaste tiden sålts två villor för 3,55 respektive 3,75 miljoner kronor, och förra hösten ett jordbruk med åtta hektar mark för 3,6 miljoner.
– Många vill odla, och andra ha en hästgård. Intresset för gården i Fole var stort, säger mäklaren David Ahlros och fortsätter:
– Vid två mil går en gräns. Längre avstånd vill inte de som pendlar till Visby ha. När fastigheter inom det området är till salu kommer många på visning, men de priser som var 2021 och 2022 kan vi inte ta ut längre.
Även mäklaren Eric Randlert märker att efterfrågan på hus utanför Visby är stort.
– Man får mer hus för pengarna, och i Fole är det nära till förskola och skola.
För tio år sedan var villorna från 70- och 80-talen populära. Inte så charmiga kanske, men med bra pris för barnfamiljer som köper sitt första hus. Så är det inte längre, säger Eric Randlert och fortsätter:
– Nya hus har lägre driftkostnad än de äldre. Räntorna har varit oförskämt låga de senaste åren, så många har hellre valt att bygga nytt. Vi har sålt 17 tomter i Bro, och även i Västerhejde. Där är många barnfamiljer köpare. Även i Väskinde, Eskelhem och Tofta har vi sålt tomter.
Med vetskapen om att barnfamiljer gärna köper hus utanför Visby har Eric Randlert funderat över hur Region Gotland planerar service:
– Varför bygger man ett badhus i Visby. Det kan lika gärna byggas i Roma, när det bor så många barnfamiljer i det området.
Medelåldern på Gotland har de senaste åren ökat med 1,58 år, och ön är nu det län i landet med högst medelålder. Men inte alla socknar har åldrats. 17 socknar har de senaste tio åren lyckats sänka medelåldern.
Allra mest har den sjunkit i Lye, från 43,5 till 39,7 år. Lye är därmed bland socknarna med yngst befolkning.
Martebo är den socken där medelåldern stigit mest sedan 2012. Sockenborna har i genomsnitt blivit nära tio år äldre. Gemensamt för de socknar där medelåldern ökat mest är att folkmängden minskat.
Allra högst medelålder har socknarna längst från Visby. Mäklarnas erfarenhet säger att spekulanter i de socknarna mest är äldre personer som lagt åren med barn bakom sig, och inte längre är beroende av att ha nära till skola och barnomsorg.
– Det är väldigt sällsynt att man har yngre familjer som spekulanter där. För två år sedan var en familj med tre barn spekulant på en fastighet i Fleringe. Då blir man lycklig. Men priset stack iväg och de hade inte ekonomi för att köpa, berättar Eric Randlert.
För en tid sedan redovisade vi byggandet av småhus 2010– 2020. Den visade att bara 30 procent av de nya husen hade någon folkbokförd.
I Lye och Lojsta, de två socknar där medelåldern sjunkit mest, byggdes det inte ett enda småhus 2010– 2020. På Fårö, som är bland de socknar där medelåldern ökat mest, byggdes det 145 småhus. I Visby, där det förutom 68 småhus byggts en mängd lägenheter, ökade medelåldern med 1,5 år.
Byggandet av småhus verkar således ha liten inverkan på hur medelåldern förändras.