Fettisdagen är höjdpunkten för konditorierna.
– Det här är årets bästa dag, utan tvekan, säger Lotta Johansson som är konditor på Norrgatt i Visby.
Här står folk i kö för att köpa semlor och längre in i bageriet står påsar med namn på olika kunder som gjort beställningar i förväg. Och den här dagen kan det vara bra att vara ute i god tid.
– Vi har säkert bakat 2 500 semlor, berättar Lotta Johansson.
Extra personal har kallats in och bagaren har varit igång från klockan tre. Konditoriet har extra öppet.
– Bagaren kommer tillbaka lite senare och ser om det behöver bakas mer.
LÄS ÄVEN: Stort test av gotländska semlor – betyg och omdömen
Fettisdagen, då man äter semlor, är den i särklass bästa dagen sett ur ett försäljningsperspektiv.
– Det är så otroligt mycket folk och alla är så glada.
Några andra bakverk har knappast samma dragningskraft som semlan.
– Det finns ju kanelbullens dag till exempel. Den lockar inte alls lika många.
Fettisdagens styrka som tradition är avsevärd men även andra dagar har semlan stor åtgång.
– Vi har sålt mellan 100 och 150 semlor om dagen sedan årsskiftet och det brukar fortsätta fram till påsk.
På Norrgatt har de tre olika sorters semlor att erbjuda. Förutom den traditionella vetebullen med mandelmassa och grädde, har de ytterligare två varianter.
– Semmelwraps kom 2015. Den har samma innehåll som den vanliga semlan men med en annan form.
Wienersemlan är en tredje variant.
– Populärast är den vanliga semlan, säger Lotta Johansson.
Receptet är i stort sett samma som man alltid använt.
– Vi har bara dragit ner lite på sockermängden i mandelmassan, säger Lotta Johansson som påminner om att det är ett bakverk som fanns redan på 1400-talet om än i en något annorlunda tappning.
Hos Bagarns i Hemse är förtjusningen över semlan ungefär lika stor.
– Det har gått väldigt bra idag. Vi har sålt omkring 1 000 semlor och det är bra för en så liten ort, säger ägaren Roger Jonasson.
Han håller med om att semlor inte går att jämföra med andra bakverks temadagar.
– I dag ska alla ha semlor.
Hos Bagarns kan det ändå bli svårt att välja.
– Vi har vetesemlor, saffranssemlor, wienersemlor, chokladsemlor och fyllningar utan mandel med vaniljkräm eller choklad mousse.
Ytterligare variation på semlor finns numera på ön hos hembageriet Glutenfria Gotland i Visby, som öppnade i april.
– Jag har inte så mycket att jämföra med men jag har haft en fullspäckad dag med mycket beställningar, säger ägaren Malin Löfgren Norrby.
Hon gläds åt att så många hittat till henne, både företag och privatpersoner. Semlorna är gluten- och laktosfria, klassiska med rostad mandel i mandelmassan och lättvispad grädde. Till nästa år kan det bli sockerfritt också.
– Veckorna innan semmeldagen så var det ganska många som beställde med vaniljkräm istället för mandelmassa, men inte idag. Då har alla beställt med mandelmassa, berättar Malin Löfgren Norrby.