Det var i januari som Vårdförbundet beslutade att inte förlänga det avtal om flextid som löper ut den 14 april. Förbundet menar att arbetsgivaren Region Gotland har utnyttjat systemet med flextid, och att det inte har fungerat så som det var överenskommet, något som GA nyligen kunde berätta.
Flera hundra anställda inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen berörs och upprörs nu på en del arbetsplatser. Slopad flextid har delat de anställda i två läger, så även fackförbunden. Detta eftersom många anställda är medlemmar i Kommunal, som vill ha ett avtal på plats.
Vårdförbundet har sagt att man i nuläget inte är intresserad av att skriva under det förlängda avtalet så som förslaget ser ut. För att lugna stämningen har Kommunal å sin sida tillsammans med arbetsgivaren Region Gotland tagit initiativ till ett möte som hålls digitalt på tisdag – där Vårdförbundet har avböjt medverkan.
– Att Vårdförbundet inte ställer upp gör oss mållösa, säger Marie Attlerud, sjuksköterska på psykiatriska mottagningen, och berättar om den spricka som finns mellan förbundet och sjukvårdsledningen i hur det nuvarande avtalet har nyttjats:
– Lägg korten på bordet och tala om vad som är sant så att vi kan förstå. Jag har hört flera medlemmar som gått ur Vårdförbundet nu, säger hon.
Sanna Norman är avdelningsordförande för Vårdförbundet på Gotland.
– Det är djupt olyckligt att våra medlemmar är ledsna, men vi måste ta ställning till arbetsmiljön och de villkor som blir, som är bedrövliga, säger hon.
Anledningen till att Vårdförbundet vägrar delta på tisdagens möte är ett uttalande från förvaltningschef Marie Loob.
– Att vi inte kommit till förhandlingsbordet, vilket vi anser inte är sanningsenligt. Med det uttalandet är det inte okej att stå med arbetsgivaren på ett möte och representera våra medlemmar, säger Sanna Norman.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob svarar på kritiken, och konstaterar att det finns olika syn på hur flextidsavtalet har fungerat.
– Vi har en bra dialog med Vårdförbundet även om vi har olika åsikter i vissa frågor. Jag har förståelse för flera av deras argument för uppsägning och vi är överens om att åsikterna gällande flextid varierar bland medarbetarna, säger hon.
Region Gotland vill nu skriva ett nytt avtal för de vårdanställda, som kan ge dem frihet att till viss del själva styra över sina scheman genom att flytta enstaka timmar.
– Vi vill göra förändringar i flextidsavtalet och säkra att det efterlevs som det är tänkt, men vi behöver även diskutera vilka verksamheter som har bra möjligheter att ha flextid och vilka som inte har det, säger Marie Loob.
Hos Kommunal har det samtidigt uppdagats att flera hundra medlemmar hos dem haft flextid, men sedan mer än 15 år helt saknat avtal med regionen.
– Det är en miss från båda. Vi har inte haft avtal sedan 2005. I och med att Vårdförbundet sa upp sitt finns det inget alls, säger Fredrik Hjortholt, huvudskyddsombud för Kommunal hos hälso- och sjukvården på lasarettet, och sektionsföreträdare för Kommunal Gotland.
Kommunal är nu beredda att förhandla för att lösa ett nytt flextidsavtal.
– Vi vet vad våra medlemmar vill och de flesta vill ha kvar flextidsavtalet. Jag tror att både vi och arbetsgivaren ser positivt på att hitta ett nytt avtal tillsammans, säger Fredrik Hjortholt inför tisdagens möte.