Ville förhandla om anställdas rätt till flextid

Region Gotland ville förhandla, men Vårdförbundet var inte intresserade. Nu mister vårdanställda rätten till flextid. "De har valt att inte gå till förhandlingsbordet", säger sjukvårdsdirektör Marie Loob om fackets agerande.

Marie Loob är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gotland.

Marie Loob är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gotland.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2022-03-12 14:02

Från och med 14 april tas möjligheten till flextid bort för ett hundratal vårdanställda inom Region Gotland. Många anställda vill att avtalet förlängs, men Vårdförbundet hävdar att arbetsgivaren utnyttjar systemet, vilket GA rapporterade om på fredagen.

Facket anser att systemet har utnyttjats exempelvis för att kräva närvaro på möten när anställda varit lediga.

– Man har inte använt flextidsavtalet utifrån hur avsikten var. Det finns också nattarbetare som är bundna och inte har någon möjlighet att flexa överhuvudtaget, sa Sanna Norman, ordförande på Gotland, till GA.

Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gotland, svarar på kritiken:

– Vi vet att de flesta som har flextid vill behålla den, och att den ses som en stor förmån. Vår intention har varit att hitta vägar framåt och få till en diskussion med Vårdförbundet där vi kan reda ut vad som är otydligt i dagsläget, och hantera de eventuella gråzoner som finns, säger hon.

Men för att få till en diskussion behövs båda parter, vilket inte har varit möjligt, säger Marie Loob.

– De har valt att inte gå till förhandlingsbordet, och varit väldigt tydliga med att det inte kommer att ske.

Delar ni bilden av att systemet utnyttjas?

– Det finns olika bilder av hur systemet hanteras, men från vår sida har det aldrig funnits någon annan ambition än att skapa flexibla förutsättningar för medarbetarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!