Räntehöjningar och världsläge gör köparna försiktiga

De senaste månaderna har priserna på bland annat bostadsrätter och fritidshus sjunkit. Världsläge och pandemi ligger bakom de minskade efterfrågan.

Nu sjunker priserna på villor, bostadsrätter och fritidshus på Gotland.

Nu sjunker priserna på villor, bostadsrätter och fritidshus på Gotland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2022-07-25 08:02

Efter att Helagotland.se i början av maj rapporterade om att priserna fortsatt steg på gotländska villor, fritidshus och bostadsrätter till skillnad från resten av landet. Nu ser det dock ut som att vändpunkten har kommit. 

Statistik från Svensk mäklarstatistik visar nu sjunkande priser på villor, bostadsrätter och fritidshus på Gotland och det verkar ha varit trenden de senaste två månaderna. 

Niklas Harlevi, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar, märker att efterfrågan har minskat generellt. Marknaden för permanentboenden kommer igång till hösten, så den största skillnaden syns enligt honom främst på fritidshus, där folk inte får sina objekt sålda. 

– Ja, det görs inte alls lika många affärer nu under sommarperioden som normalt sett är högsäsong och det är färre på visningar, berättar Niklas Harlevi.

Det osäkra och ogynnsamma världsläget gör att suget efter ett semesterhem inte är lika starkt.

– Det är nog så att fritidshus utgör en sådan kostnad som är först i ledet när det kommer till sådant man ser över och skippar.

Det lägre prisläget har gjort att pendeln har svängt i förhållandet mellan köpare och säljare.

– Det blir mer köparens marknad som det är nu och som säljare kan man inte stirra sig blind på vad grannen fick förra året. Det är en helt annan marknad nu. Då var det pandemi, en rejäl hajp och priserna gick upp. Nu sker det en stabilisering av marknaden, vilket Riksbanken också är ute efter, säger Niklas Harlevi.

Niklas Harlevi menar att köparna har blivit avvaktande. Men även med ett oroligt världsläge, räntehöjningar och stigande priser tycker han att försiktigheten är aningen oväntad.

– Ja, jag är lite förvånad över att inte fler passar på, det är ju ändå så att den som säljer kanske har ägt sitt hus i 20-30 år så de gör en bra affär ändå även om de kanske inte får lika mycket som grannen. 

Till hösten tror Niklas Harlevi att efterfrågan kan komma att återvända om marknaden börjar förhålla sig till de nya räntorna, men då till en lägre prisbild än tidigare. Historiskt har de nämligen sett att antalet lagfartsansökningar brukar ligga på en relativt jämn nivå, oavsett konjunktur.

–Jag tror att markanden anpassar sig och stabiliseras efter ett tag när konsumenterna har vant sig vid de nya villkoren, säger Niklas Harlevi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!