Oppositionen vill säkra färjetrafiken

Trafikverket vill inte avslöja om säkerhetspolitiska hänsyn tas i kommande upphandling av färjetrafiken, något som oppositionen i riksdagen kräver.

Gotlandstrafikens säkerhetspolitiska betydelse lyfts fram, samtidigt som Trafikverket slutspurtar för att få underlaget till kommande upphandling klart.

Gotlandstrafikens säkerhetspolitiska betydelse lyfts fram, samtidigt som Trafikverket slutspurtar för att få underlaget till kommande upphandling klart.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2023-04-24 20:02

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit ett gemensamt utskottsinitiativ i försvarsutskottet, och begärt att utskottet ska kräva att säkerhetspolitiska aspekter ska vägas in i kommande upphandling. Initiativet röstades dock nyligen ner av övriga partier i utskottet.

Till P4 Gotland säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) att färjetrafiken är Gotlands livlina till fastlandet och att det finns en stark säkerhetsaspekt. Operatören måste var säker till hundra procent. Därför tänker han fortsätta att driva frågan, närmast med en interpellation.

undefined
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit ett gemensamt utskottsinitiativ i riksdagen kring färjetrafiken.

Frågan om utländska intressen i färjetrafiken kommer dock sent. Trafikverket räknar med att presentera underlaget till upphandlingen inom kort.

– Det är ett mycket genomarbetat underlag där vi har tagit hänsyn till allt, säger Karin Bergenås som är nationell planerare vid Trafikverket.

Även säkerhetspolitiska aspekter?

– Vi är inne i ett mycket känsligt läge just nu, så jag kan inte gå in på detaljer.

undefined
Karin Bergenås, nationell planerare för avtal och finansiering på Trafikverket.

Vid förra upphandlingen tog det ett år från det att underlaget utannonserades till dess valet av operatör och tilldelning gjordes. Tar det lika lång tid den här gången hinner en ny lag träda i kraft om att granska utländska direktinvesteringar som kan hota landets säkerhet. Förslaget debatteras och beslutas i riksdagen i maj, och lagen ska börja gälla från den 1 december.

Karin Bergenås säger att det är viktigt att följa lagar och regler vid en upphandling, men vill inte kommentera om Trafikverket kan ändra upphandlingen efter att den utannonserats.

I sitt utskottsinitiativ påpekade oppositionen att Ryssland och Kina tidigare agerat för att genom investeringar och ägande få inflytande över svensk infrastruktur. När säkerhetsintressen fått större betydelse har det utländska ägandet blivit en allt viktigare fråga. Det har bland annat uppmärksammats att Hongkongbaserade MTR kör både pendeltåg och tunnelbana i Stockholm, där man nyligen även övertog driften av Mälartåg.

undefined
Gotlandstrafikens säkerhetspolitiska betydelse lyfts fram, samtidigt som Trafikverket slutspurtar för att få underlaget till kommande upphandling klart.

Danska Molslinjen, som visat intresse för kommande upphandling av Gotlandstrafiken, ägs sedan 2020 av det svenska riskkapitalbolaget EQT.

Nuvarande avtal för Gotlandstrafiken gäller perioden februari 2017– februari 2027. Vid upphandlingen av det avtalet deltog ett utländskt rederi, skotska David MacBrayne Ltd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!