Läkemedelsbristen ökar – på Gotland och i världen

Oroliga kunder, hamstring och brist på vissa mediciner – så lät det när Helagotland besökte ett apotek i Visby förra vintern. Ett år senare har inte mycket förändrats.

Under förra året restanmäldes 3 260 läkemedel i hela Sverige, en ökning med över 100 procent från året innan. Apotekaren Amanda Linell på Region Gotland tror att utvecklingen riskerar att bli värre.

Under förra året restanmäldes 3 260 läkemedel i hela Sverige, en ökning med över 100 procent från året innan. Apotekaren Amanda Linell på Region Gotland tror att utvecklingen riskerar att bli värre.

Foto: Martina Holmberg / TT

Gotland2024-07-13 07:30

Framtiden riskerar till och med att gå åt fel håll, enligt Amanda Linell, som jobbar som apotekare för Region Gotland: 

– Hittills i år ser utvecklingen ut som att antalet restanmälda läkemedel ligger på ungefär samma nivå som i början av 2023, vilket var en högre nivå jämfört med tidigare år. Så det går nog att anta att problemet kommer fortsätta att öka, skriver hon i ett mejlsvar.

När ett läkemedel inte längre går att beställa hos tillverkaren gör apoteken en så kallad restanmälan. Under förra året restanmäldes 3 260 läkemedel i hela Sverige, en ökning med över 100 procent från året innan.

Trenden verkar hålla i sig – enbart första kvartalet 2024 landade siffran på nästan 700 anmälningar.

undefined
Det fortsätter vara global brist på läkemedlet Ozempic, som används vid diabetes typ två och övervikt.

Den vanligaste kategorin som saknas är mediciner för matsmältning och ämnesomsättning. En grupp som ofta nämns är så kallade GLP-1-analoger, som används vid diabetes typ två eller övervikt, till exempel läkemedlet Ozempic. Enligt Amanda Linell är även läkemedelsplåster med östrogen, som används vid bland annat klimakteriebesvär, fortsatt svåra att få tag i.

Gotlänningar kan vänta sig att byten riskerar att ske oftare. 

– Hantering av restanmälda läkemedel har blivit en del av det vanliga arbetet för många. Vissa läkemedel är enklare att hantera genom utbyte på apotek, medan andra är svårare då det kanske kräver kontakt med vården för byte till ett annat läkemedel, skriver Amanda Linell.

Bakgrund

Bristen på läkemedel är global och påverkas av pågående kriser och konflikter, men även av råvarubrist och leveranssvårigheter. Läkemedelsverket för statistik över antalet restanmälda läkemedel och är också den myndighet som ansvarar för att koordinera samarbetet mellan tillverkarna och apoteken. På Gotland finns regionens läkemedelskommitté som bevakar aktuella restanmälda läkemedel och vid behov ger förslag på lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!