Lantbrukaren döms för djurplågeri – får böter

Under torsdagen meddelades dom i ärendet mot lantbrukaren på norra Gotland där bland annat ett lamm fick gå med brutet ben i flera veckor.

”Det måste anses gränsa till uppenbart att det måste ha varit plågsamt för djuret att under så lång tid gått med ett obehandlat benbrott”, menar tingsrätten i domen.

”Det måste anses gränsa till uppenbart att det måste ha varit plågsamt för djuret att under så lång tid gått med ett obehandlat benbrott”, menar tingsrätten i domen.

Foto: Polisens förundersökning

Gotland2022-03-24 12:20

Som Helagotland.se tidigare berättat åtalades lantbrukaren på norra Gotland misstänkt för djurplågeri efter att ha utsatt en kalv, en ko och ett lamm för svårt lidande. Enligt åtalet hade lammet gått med brutet ben i flera veckor, och kalven som var omärkt, där lantbrukaren inte visste vem mamman var, var så undernärd att den senare dog. 

Kon hade fått gå med juverinflammation under en längre tid enligt vittnesuppgifter, och avlivades till slut med tre skott i pannan, varav ett var helt felplacerat.

undefined
Enligt åtalat skulle en levande ko ha hissats upp i ena benet, men det har enligt tingsrätten inte kunnat styrkas.

Under torsdagen föll domen.

"Det måste anses gränsa till uppenbart att det måste ha varit plågsamt för djuret (lammet, reds.anm.) att under så lång tid gått med ett obehandlat benbrott. Frågan är hur länge kon har haft den juverinflammation hon uppvisat.../...försök att ge kalven en mjölkersättning (avsedd för lamm) måste sägas vara tämligen halvhjärtade och – enligt lantbrukaren själv – inte heller lyckade."

Vad gäller åtalspåståendet att den ko som skulle ha hissats upp i ena benet faktiskt var vid liv vid tillfället, anser tingsrätten inte vara styrkt. Det efter att vittnet under huvudförhandling inte kunnat uttala sig i den frågan.

Rätten gör bedömningen att eftersom lantbrukaren tidigare är ostraffad men nu ska dömas för djurplågeri av inte obetydligt allvar, så är det inte nödvändigt med fängelse. I stället blir det villkorlig dom och 50 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!