Varningen: Rör inte döda fåglar, men rapportera fynd

Rapporterna om sjuka och döda fåglar längs gotländska kuster fortsätter ramla in och länsveterinären uppmanar allmänheten att inte röra drabbade fåglar, men att rapportera fynd. ”Man får ta fram fågelboken”, säger Agneta Karlsson Norström.

En bild från Tofta strand i förra veckan visar döda fåglar som samlades in av länsstyrelsens personal.

En bild från Tofta strand i förra veckan visar döda fåglar som samlades in av länsstyrelsens personal.

Foto: Erik Svedberg/arkiv

Gotland2022-07-28 08:02

Utbrottet av fågelinfluensa som pågår i Sverige är det historiskt största bland vilda fåglar. Värst drabbat är Gotland och den svenska västkusten.

Bland de arter som hittats döda på Gotland finns sedan tidigare sillgrisslor, tordmular och en havsörn. Förra veckan påträffades också döda skarvar, av vilka några skickats på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Där väntas ett resultat kunna presenteras tidigast på fredag.

– Skarvarna som skickats kommer från Fårösund. Men det är också lite andra arter som skickats på analys, som måsar och trutar, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström och berättar att ett av SVA:s huvudmål är att utröna vilka fågelarter som drabbas av influensan.

På Gotland ska även någon svan ha smittats, enligt rapport till SVA.

– Svanar är jättesvåra att samla in för ofta tar räven dem innan, antagligen för att de är en så bra munsbit för dem.

undefined
SVA:s karta från onsdagen visar de platser på Gotland där det hittills rapporterats in döda eller sjuka fåglar.

Exakt hur många döda fåglar som påträffats på Gotland är omöjligt att säga, menar Agneta Karlsson Norström.

– Man får försöka göra beräkningar vad det lider.

I stort sett alla fåglar påträffas vid kusterna. En insamling av döda och sjuka individer har också dragits igång av länsstyrelsen även om bara enstaka platser plockats rena på fåglar.

– Vi har bara åtagit oss att rensa på Tofta strand och Gnisvärd, för att det är så välbesökta platser. Men vi försöker också med hjälp av ornitologer inventera vissa områden för att få en vink om hur stort utbrottet är.

Några restriktioner för tamfåglar finns ännu inte.

– Jordbruksverket planerar ännu inga sådana, det sker inte förrän vi får det första fallet av fågelinfluensa hos tamfågel.

Fakta

Utbrott av fågelinfluensa sker normalt under vintern, för att sedan klinga av helt till sommaren, eftersom värme och sol innebär sämre förutsättningar för virusets överlevnad.

Att fågelinfluensa nu förekommer under sommaren i Sverige är ett tecken på att viruset ”översomrar”, likt år 2021. Eftersom utbrottet nu också omfattar landlevande fåglar, som gäss, ökar risken för smitta till tamfågel.

Ett ökat antal rapporter om smittade vilda fåglar ses just nu också i andra delar av Europa.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!