Allan ogillar "olycksvägen" – men jämnt på listan

Visby–Fårösund toppade för några år sedan, nu ligger "Hemsevägen" etta. Det finns önskemål om bredare vägbanor – och bättre körning.

Väg 142 mellan Visby och Burgsvik är numera den mest olycksdrabbade. Bilden är från Väte år 2015, då en bil voltade in i en trädgård.

Väg 142 mellan Visby och Burgsvik är numera den mest olycksdrabbade. Bilden är från Väte år 2015, då en bil voltade in i en trädgård.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-12-22 19:05

För omkring fem år sedan var vägen mellan Fårösund och Visby etta på en – även då – jämn topplista gällande olycksdrabbade vägar.

Men satsningar har gjorts på just denna länsväg 148 och den toppar inte längre statistiken.

Det gör i stället väg 142, mellan Burgsvik och Visby, via Hemse och Havdhem.

Ordföranden i utvecklingsbolaget Knutpunkt Hemse, Allan Båtelsson, verkar inte förvånad över den föga smickrande förstaplatsen:

– Det är en vältrafikerad väg jämfört med standarden på den. Den är väldigt smal med tanke på den tunga trafiken och vinterväghållningen är skrämmande dålig, anser han.

Har ni diskuterat detta i utvecklingsbolaget?

– Ja, för några år sedan jobbade vi för att få till bussfickor, så att bussen åtminstone inte skulle behöva stanna mitt i vägen.

Argumentet kring att bredda vissa vägar framhålls även av andra, till exempel Joakim Nygren vid räddningstjänsten. Han nämner, som kontrast, länsvägarna 140 (Visby–Klintehamn–Fidenäs) och 143 (Visby–Roma–Ljugarn):

– De är väldigt tungt trafikerade, men de är breda. Har du en smal, trång väg är det mer svårkört, helt enkelt, så vi behöver bredare vägar, säger han.

Samtidigt poängterar räddningstjänsten att olyckorna, över tid, blir färre. För detta ger man beröm till polisen.

– De har jobbat proaktivt med sänkta hastigheter och fler kameror, säger Joakim Nygren.

Få saker sticker egentligen ut på listan. Möjligen väg 149, Kappelshamn–Visby, som enligt siffrorna endast har upplevt nio olyckor på fem år.

I toppen är det fortsatt jämnt, inte minst sett per kilometer. Vilket stämmer väl med ett tidigare uttalande av trafiksäkerhetsexperten Anna Rönnle, NTF Öst:

– Jag ser inte att vi har några särskilt farliga korsningar, om man anpassar sig till förutsättningarna.

Ungefär på samma sätt uttalar sig polisen:

– Ja, det är vår uppfattning också, jag ser inget särskilt ställe där det ofta händer saker, säger Fredrik Lindgren, gruppchef för den yttre verksamheten.

Även han är inne på att körsättet är mer avgörande än vilken väg man befinner sig på:

– Ofta har man inte anpassat hastigheten efter väglaget, inte hållit avstånd eller inte varit uppmärksam. De här sakerna är extra viktiga att tänka på inför jul.

Han nämner också en för statistiken relevant faktor: Rådjuren.

Gällande dessa går siffrorna åt fel håll – antalet incidenter har ökat kraftigt det senaste decenniet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!