Maktskifte – men alltjämt svårt att få majoritet

Meit Fohlin (S) står redo att bli regionstyrelsens ordförande, men måste då söka blocköverskridande samarbeten. En utmaning som hon är hoppfull inför.

Meit Fohlin är nöjd med Socialdemokraternas valresultat, men stora utmaningar väntar ändå.

Meit Fohlin är nöjd med Socialdemokraternas valresultat, men stora utmaningar väntar ändå.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-09-12 11:33

Valet 2022

Efter valet 2018 hade S+V+MP+FI totalt 31 mandat. Alliansen, med 34, har styrt – men i minoritet, med SD som vågmästare.

Numera ser de rödgröna, S+V+MP, ut att få 23+6+4 mandat, vilket blir 33. Medan Alliansen (C+M+KD+L) får 13+13+2+2, totalt 30.

Ett tydligt maktskifte alltså. Men egen majoritet hade krävt 36 mandat.

undefined
Meit Fohlin är nöjd med Socialdemokraternas valresultat, men stora utmaningar väntar ändå.

Socialdemokraternas lokala toppnamn Meit Fohlin vill ta över ordföranderollen i regionstyrelsen – men inte styra i minoritet.

– Därför behöver vi hitta nya former av samarbete, säger hon.

Centerpartiet och Eva Nypelius ligger nära till hands, med tanke på att partierna lyckas kroka arm på riksplanet. Tillsammans skulle de få majoritet på Gotland – utan att behöva förhålla sig till några andra.

undefined
Valet blev en riktig nagelbitare för Filip Reinhag (S).

Men ett lokalt kompanjonskap mellan S och C var aktuellt efter förra valet också. Det har, under de senaste fyra åren, visat sig svårt.

Toppnamnen verkar ha haft olika definitioner av själva ordet samarbete.

– Ja, verkligen, instämmer Meit Fohlin.

undefined
Hos Socialdemokraterna Gotland var det positiva tongångar morgonen efter valet.. Hanna Westerén (till vänster) och Ulla Pettersson (till höger) diskuterade valresultaten tillsammans med Filip Reinhag och Meit Fohlin.

Ändå tror hon att det kan funka bättre nu, om S tar över klubban och initiativet.

– Vi har utvecklat ett öppet ledarskap, där de vi samarbetar med får vara med på lika villkor. Min bild är att Alliansen inte riktigt jobbat på det sättet, inte ens internt. Jag tror alla behöver få känna sig delaktiga, att man får bidra med förslag och att man kan få igenom sina viktigaste delar.

Du tänker alltså vara mer ödmjuk mot Nypelius än du upplever att hon har varit mot dig?

– Ja, det är en rimlig slutsats, svarar Meit Fohlin.

undefined
De rödgrönas toppnamn på en bild från valnatten.

Samtidigt är detta alternativ inte det enda tänkbara. Om de rödgröna till exempel skulle göra upp med både KD och L, kan man kringgå de tre partierna C, M och SD.

Meit Fohlin verkar öppen även för den typen av lösningar.

– Vi har många pragmatiska lokalpolitiker och alla har varit tydliga med att man vill ha ett majoritetsstyre – och att SD inte ska ges inflytande.

undefined
Ulla Pettersson i rött, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

SD förblir, med andra ord, ett otänkbart alternativ.

– Ja. Dels är vi på ett ideologiskt plan väldigt olika. Men dessutom har SD på Gotland inte kapaciteten att ta något större ansvar, de har ett väldigt omoget politiskt anslag.

undefined
Hanna Westerén får sitta kvar i riksdagen ytterligare fyra år. Bredvid henne sitter förre riksdagsmannen Christer Engelhardt.

Gällande riksdagsvalet såg S stundtals, under söndagen, ut att ta båda de gotländska mandaten. Men det blev bara ett i slutändan, det andra går till M.

– Jag är mest glad att det inte gick till SD, för då hade det blivit någon från fastlandet, kommenterar Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!