Ytterligare tuff natt för sparrisodlarna

En dryg vecka efter den första frostnatten i maj kom den andra köldknäppen. Det geografiska läget och tillfälligheter verkar dock ha haft stor betydelse för utfallet.

Den gångna frostnatten blev dödsstöten för Peter Falks sparrisodlingar.

Den gångna frostnatten blev dödsstöten för Peter Falks sparrisodlingar.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-05-18 10:16

Förra veckan frös sparris för hundratusentals kronor bort under en kylslagen natt. Natten till onsdagen var det dags igen. Många sparris- och jordgubbsodlare som odlar på friland drog nog öronen till sig.

Och vid femtiden på onsdagsmorgonen var eko-odlaren Peter Falk i Vägume tvungen att kasta in handduken. Tillsammans med en bild på en termometer som visade minus 3,4 grader skrev han:

– Det gick inte. Game over/schack matt – godnatt! 

undefined
Den gångna frostnatten blev dödsstöten för Peter Falks sparrisodlingar.

På onsdagsmorgonen var Peter Falk både trött och nedstämd. 

– Det är tråkigt. Man är för dålig bonde, så känns det. Odlingen skulle ha byggts upp med bättre frostskydd. Just nu känns allt väldigt hopplöst, säger han.

För första gången testade han att elda runt sina odlingar för att bilda en värmande rök som täcke. Han harvade även jorden under natten för att få upp värmen i sina 6–7 hektar sparrisodling.

– Tyvärr hade ganska mycket kommit upp. Allt som är över marken dör, sen ska nytt växa upp. Då tappar man en veckas produktion, samtidigt som prisbilden sjunker.

undefined
"Allt som är över marken dör, sen ska nytt växa upp", konstaterar Peter Falk.

Inkomstbortfallet kan bli upp mot flera hundratusen kronor, igen, för ekobonden i Vägume. Peter Falk tror att nästan 50 procent av den totala skörden frös bort under natten.

– Gården är relativt billig idag om man någon vill köpa. Man går ju ned sig, det är tungt.

undefined
Ulf och Anna Smedberg klarade sig lindringare undan frostnatten.

Längre söderut på ön, i Ekeby, var det också kallt. Men man klarade sig lindrigare under vädrets makter. Anna Smedberg som driver gården tillsammans med sin man Ulf menar att det var en kombination av hårt arbete och tur som var receptet för natten. 

– Det blev inga större skador under natten. Det finns bara 24 timmar på ett dygn och vi gjorde vad vi kunde innan genom att vattna och harva för att få upp temperaturen i jorden.

Hon menar att mindre än en hektar gick förlorad av frosten på gården i Ekeby, men att risken inte är över framgent. 

– Det kan tyvärr bli frostnätter fram till midsommar. Som odlare är det svårt att slappna av, men det är kul också. Annars hade vi inte hållet på!

undefined
Tomas Stenhuse, Stenhuse gård, odlar både sparris och jordgubbar.

Tomas Stenhuse som driver Stenhuse gård i Sanda har omkring 17 hektar sparris, och två hektar odlas i tunnlar. Han är lättad att och inser att han haft tur. 

– Jag drog igång frostskyddet tidigt på morgonen för jordgubbsplantorna. Men sparrisen stod pall. Vi har haft en otrolig tur, både nu och förra veckan, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!