"Kontinuitet ännu viktigare än tillgänglighet"

Att bara ta bort den politiska styrningen av vården är mycket svårt, anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L). Men fyra år är en för kort period för att skapa kontinuitet.

Mats-Ola Rödén (L) ser inte hur den politiska styrningen av vården helt kan ersättas av professionen.

Mats-Ola Rödén (L) ser inte hur den politiska styrningen av vården helt kan ersättas av professionen.

Foto: David Skoog

Gotland2022-04-27 12:15

Läkaren och docenten Gunnar Akner anser att vården inte är anpassad för den största patientgruppen, äldre och multisjuka. Det håller Mats-Ola Rödén (L) med om. Också om att det väntar ett stort arbete framöver för att ställa om. Men att ersätta eller minska politikens inflytande över sjukvården och dess budget till förmån för professionen tror han blir svårt.

– Riktigt så enkelt tror jag inte att det är. I så fall undrar jag vem som ska besluta om skatten? Vem ska höja skatten när vården säger att de behöver mer pengar? Politiken är i alla fall skyldig medborgarna att redovisa hur skattepengarna fördelas och dessutom se till att våra finanser går ihop, säger han.

Är det ett problem att besluten tas av politiker med kanske liten eller ingen sjukvårdsbakgrund?

– Visst är det bra om det finns en mix av politiker med olika bakgrund, men det funkar inte att kräva att exempelvis alla som sitter i en skolnämnd ska vara före detta lärare. Kompetens inom ett område går att förvärva med tid, och det måste finnas politiker som är intresserade av ämnet. Och det finns.

Behöver vården mer kontinuitet än vad mandatperioderna om fyra år erbjuder?

– Ja, det är för korta perioder. Det blir hackigt och ryckigt när varje ny nämnd ska tillträda, utbildas och få insikt i verksamheten. Det är först nu efter ett par år som man börjar få den långsiktiga inblicken, säger Mats-Ola Rödén.

Är det ett problem att varje region själva beslutar om sjukvården?

– Det är inte bra, men samtidigt kan jag inte se staten helt styra sjukvården eftersom vi har så olika förutsättningar runt om i landet. Exempelvis har vi på Gotland den äldsta befolkningen, är en ö och har därmed svårt att samverka med andra regioner.

Vad anser du är viktigast i vårdomställningen?

– Vi måste se till att resurserna finns i den primära vården, både på vårdcentralerna men också i hemsjukvården och i hemtjänsten. Vi måste se till att vi har en fungerande geriatrikavdelning på Gotland och ett närmare samarbete mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården, säger Mats-Ola Rödén, och fortsätter:

– I dag pratas det mycket om tillgänglighet men för mig är kontinuitet ännu viktigare. Som patient ska man veta vilken läkare man tillhör, vem och var man ska ringa när det behövs. Trygghetsfaktorn är otroligt viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!